Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 10.05.2021. 15:00

Toplo vreme uticalo na aktivnost insekata - uskoro ponovo kiša

Jutarnja temperatura od 6 do 16°C, a najviša dnevna od 26 do 30°C. Zatim bi usledio period sa promenljivim oblačnim, nestabilnim i svežijim vremenom, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Foto: Martina Popić
  • 105
  • 12
  • 0

U Srbiji se početkom sedmice očekuje sunčano i toplo vreme. U košavskom području bilo bi umerenog i jakog, jugoistočnog vetra, a na jugu Banata sa udarima olujne jačine. Jutarnja temperatura od 6 do 16°C, a najviša dnevna od 26 do 30°C. Zatim bi usledio period sa promenljivim oblačnim, nestabilnim i svežijim vremenom, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, u delovima zapadne ekstremna suša, dok će u delovima severne, istočne i južne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Opasnost od breskvinog smotavca

Toplo i sunčano vreme povoljno je uticalo na aktivnost insekata. U zasadima kruške registuje se prisustvo starijih larvi prezimljujuće generacije obične kruškine buve, kao i pojava imaga prve letnje generacije ove štetočine. U toku je početak polaganja jaja prve generacije jabukinog smotavca.

Breskve i nektarine podložne napadima štetočina

Na području Srbije odvija se i polaganje jaja prve generacije breskvinog smotavca. U nekim regionima započelo je piljenje larvi prve generacije ove štetočine. U pojedinim zasadima bresaka i nektarina registruje se prisustvo lisnih vaši.

Kod ratarskih kultura registrovana je pojava imaga krompirove zlatice. U toku je njen izlazak sa mesta prezimljavanja i dopunska ishrana na listovima, a u narednim danima se očekuje i početak polaganja jaja.


Tagovi

Vremenska prognoza Sunčano Grmljavina Kiša Insekti na voću Kruškina buva Breskvin smotovac Lisne vaši


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u