Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske prilike
  • 09.08.2022. 15:00

Toplotni talas u Evropi mestimično rušio julske rekorde svih vremena

Ovogodišnji jul je jedan od tri najtoplija koja su zabeležena.

Foto: Depositphoto/filmfoto
  • 90
  • 44
  • 0

Sedmi mesec 2022. godine bio jedan od tri najtoplija jula ikada zabeležena, pokazuju podaci u mesečnom biltenu Službe za klimatske promene - Copernicus. Dugotrajni toplotni talas je krenuo od Portugala i Španije, a nastavio se prema severu i istoku, zahvatio je Francusku, Veliku Britaniju, srednju Evropu i Skandinaviju.

Na području pogođenih regija srušeni su julski rekordi svih vremena. Temperature iznad 40°C zabeležene su u delovima Portugala, Španije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Na Pirinejskom poluostrvu je zabeležen veliki broj dana sa maksimalnim vrednostima iznad 35°C.

Ekstremne vrednosti

Očekivano je, navodi se, da će razdoblja ekstremno visokih temperatura biti češća i duža kako se globalne vrednosti i dalje povećavaju.

"Toplotni talasi predstavljaju ozbiljne rizike za ljudsko zdravlje i mogu povećati intenzitet i dugotrajnost mnogih drugih katastrofalnih klimatskih događaja", rekla je viša naučnica za Copernicus, Freja Vamborg. Istakla je kako to uključuje požare na otvorenim prostorima i suše, koji imaju uticaj na društvo i na prirodne ekosisteme.

Prosečne dnevne maksimalne i minimalne temperature (mart-avgust) nad jugozapadnom Evropom (Izvor: C3S/ECMWF)

"Suvi uslovi iz prethodnih meseci u kombinaciji sa visokim temperaturama i niskom količinom padavina mogu imati negativno dejstvo na poljoprivrednu proizvodnju i druge industrije, poput rečnog transporta i proizvodnje energije", dodala je ona.

Prosečna temperatura površinskog vazduha za prethodni mesec je blizu 0,4°C iznad referentnog razdoblja 1991.-2020. godine, a neznatno je hladniji od jula 2019. i neznatno topliji od podatka iz 2016. godine. Ovaj talas je doneo rekordne vrednosti u zapadnim i severnim delovima Evrope.

Novi rekordi

U julu je opseg antarktičkog morskog leda dosegao najnižu vrednost u četrdesetčetvorogodišnjem beleženju satelitskih podataka. Iznosio je sedam odsto ispod proseka, što je i znatno ispod prethodnog rekorda.

On je, takođe, bio iznad niskih julskih vrednosti viđenih u razdoblju 2019. - 2021. godine, odnosno četiri odsto ispod proseka.

Kada su u pitanju hidrološki uslovi ovogodišnje vrednosti su oborile lokalne rekorde niske količine padavina na zapadu i suše na nekoliko lokacija na jugozapadu i jugoistoku Evrope. Mesec je bio sušniji od proseka što je delovalo na lokalnu privredu i olakšalo širenje i intenziviranje požara na otvorenim prostorima.


Tagovi

Copernicus Mesečni bilten Vreli talas Jul Suša Visoke temperature


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P