Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 27.06.2017. 18:15

Tropske temperature, kiša samo ponegde

Tropske temperature do kraja nedelje, a poslednjeg dana mogući lokalni pljuskovi. Visoke temperature i nedostatak obilnijih padavina problem su za stanje svih prolećnih poljoprivrednih kultura.

Foto: pixel
  • 900
  • 52
  • 0

Sunčano vreme i tropske temperature od 33°C do 38°C, a ponegde i do 40°C očekuju nas do kraja nedelje. Kiša ili pljuskovi sa grmljavinom mogući su u planinskim predelima, a u četvrtak i na severu i zapadu Srbije.

Od subote niže temperature

Od subote će temperature biti u granicama proseka za početak jula, a u nedelju se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Od ponedeljka 3. jula do srede 5. jula očekuje se postepena stabilizacija vremena i manji porast temperature.

U delovima zapadne, centralne i jugoistočne Srbije preovladavaće umerena do ekstremna suša.

Toplo vreme prija insektima

Pregledom zasada jabuke, šljive i breskve registrovana su sveže položena, kao i ispiljena jaja smotavca kod koga je u toku početak piljenja larvi druge generacije.

U zasadima breskve prisutne su i kolonije zelene breskvine vaši kao i prisustvo kolonija običnog paučinara. U zasadima kruške uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve, a u je toku piljenje larvi druge letnje generacije i pojava imaga treće letnje generacije.

Na listova krompira ustanovljene su sve razvojne forme krompirove zlatice, jaja, larve i imago.

Prisutne biljne bolesti su plamenjača i crne pegavosti krompira. Uslovi su povoljni i za širenje patogena prouzrokovača lisne pegavosti šećerne repe.

Foto: pixel2013 / Pixabay


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Jun 2016 Vreme Visoka temperatura Insekti Biljne bolesti Buve Smotavac Pegavost Plamenjača


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.