Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 29.02.2016. 18:00

Turbulentno i nepredvidljivo proleće u Evropi

Vremenska prognoza za Evropu: učestale oluje i neobično visoke temperature.

Foto: Peter Wollinga/bigstockphoto.com
  • 624
  • 81
  • 0

AccuWeather je poslednjih godina poprilično precizan u svojim dugoročnim prognozama. Većina njihovih prognoza bila je gotovo potpuno tačna - od preklanjskih poplava, preko vrelog prošlogodišnjeg leta, do ove blage zime. Objavljena je i dugoročna prognoza za proleće u Evropi.

Promenljivi prolećni uslovi

Pošto zima prelazi u proleće, promenljivi vremenski uslovi u Evropu donose čitav spektar vremenskih pojava. Od snažnih vetrova i oluja do dramatičnih promena temperatura i dužih perioda toplog vremena. Ozbiljne vremenske nepogode variraće od čestih poplava do grmljavinskog nevremena koje oštećuje sve, od useva do stambenih objekata. Suša je moguća u martu, aprilu i maju.

Oluje, vetrovi, suša: sve je moguće!

Vlažno vreme s olujama tokom proleća najviše će biti izraženo na severu Španije, u Francuskoj i Nemačkoj. Oluje će zahvatiti zapadnu Evropu s udarima na Francusku, Holandiju, Belgiju i Nemačku. Aktivne vremenske neprilike koje su bile konstantne tokom zime nastaviće se i u proleće, a oluje s Atlantika doneće učestale kiše i snažne vetrove.

Naleti oluja će pojačati mogućnost za poplave u Francuskoj, ali će u sezoni doneti i oštećujuće vetrove. Dok će obalno područje iskusiti najsnažnije vetrove, a u centralnoj i severnoj Francuskoj uključujući i Pariz, moguće je da brzina vetra dostigne i 85 km/h. S druge strane, topao vazduh i vlaga sa Sredozemnog mora će uzrokovati jake oluje.

Jača suša za Portugal i Španiju

I dok se očekuje da će velika količina padavina u Portugalu i Španiji doneti vlagu, centralni i severni delovi zemalja pretrpeće još jednu sezonu slabih padavina.

"Delovi južne Španije primili su za vreme zimske sezone samo 20-30% normalnih padavina i to će se nastaviti i u proleće", tvrde meteorolozi. Suša se pogoršala tokom proteklih godina, a to će se negativno odraziti naročito u zasadima masline i ceni maslinovog ulja.

Toplo vreme u Italiji, na Balkanu i Ukrajini

Proleće će biti u punoj snazi od Italije do Balkana, dok se u Ukrajini očekuje neobično toplo i sušno vreme. Zbog vazdušne mase s Mediterana biće moguće oluje, kao i poplave, a naročito oko područja Milana, Venecije, Ljubljane i Budimpešte.

Tokom kasnog proleća, očekuje se topliji vazduh s Balkanskog poluostrva koji će doneti topliji period Poljskoj i Belorusiji, te prekinuti dugi period hladnoće i omogućiti dobar početak razvoja useva.

Foto: Peter Wollinga/bigstockphoto.com


Tagovi

Vremenska prognoza Suša Holandija Belgija Portugal Španija Vetrovi AccuWeather Promena temperatura


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.