• Vremenska prognoza
  • 29.02.2016. 18:00

Turbulentno i nepredvidljivo proleće u Evropi

Vremenska prognoza za Evropu: učestale oluje i neobično visoke temperature.

Foto: Peter Wollinga/bigstockphoto.com
  • 598
  • 81
  • 0

AccuWeather je poslednjih godina poprilično precizan u svojim dugoročnim prognozama. Većina njihovih prognoza bila je gotovo potpuno tačna - od preklanjskih poplava, preko vrelog prošlogodišnjeg leta, do ove blage zime. Objavljena je i dugoročna prognoza za proleće u Evropi.

Promenljivi prolećni uslovi

Pošto zima prelazi u proleće, promenljivi vremenski uslovi u Evropu donose čitav spektar vremenskih pojava. Od snažnih vetrova i oluja do dramatičnih promena temperatura i dužih perioda toplog vremena. Ozbiljne vremenske nepogode variraće od čestih poplava do grmljavinskog nevremena koje oštećuje sve, od useva do stambenih objekata. Suša je moguća u martu, aprilu i maju.

Oluje, vetrovi, suša: sve je moguće!

Vlažno vreme s olujama tokom proleća najviše će biti izraženo na severu Španije, u Francuskoj i Nemačkoj. Oluje će zahvatiti zapadnu Evropu s udarima na Francusku, Holandiju, Belgiju i Nemačku. Aktivne vremenske neprilike koje su bile konstantne tokom zime nastaviće se i u proleće, a oluje s Atlantika doneće učestale kiše i snažne vetrove.

Naleti oluja će pojačati mogućnost za poplave u Francuskoj, ali će u sezoni doneti i oštećujuće vetrove. Dok će obalno područje iskusiti najsnažnije vetrove, a u centralnoj i severnoj Francuskoj uključujući i Pariz, moguće je da brzina vetra dostigne i 85 km/h. S druge strane, topao vazduh i vlaga sa Sredozemnog mora će uzrokovati jake oluje.

Jača suša za Portugal i Španiju

I dok se očekuje da će velika količina padavina u Portugalu i Španiji doneti vlagu, centralni i severni delovi zemalja pretrpeće još jednu sezonu slabih padavina.

"Delovi južne Španije primili su za vreme zimske sezone samo 20-30% normalnih padavina i to će se nastaviti i u proleće", tvrde meteorolozi. Suša se pogoršala tokom proteklih godina, a to će se negativno odraziti naročito u zasadima masline i ceni maslinovog ulja.

Toplo vreme u Italiji, na Balkanu i Ukrajini

Proleće će biti u punoj snazi od Italije do Balkana, dok se u Ukrajini očekuje neobično toplo i sušno vreme. Zbog vazdušne mase s Mediterana biće moguće oluje, kao i poplave, a naročito oko područja Milana, Venecije, Ljubljane i Budimpešte.

Tokom kasnog proleća, očekuje se topliji vazduh s Balkanskog poluostrva koji će doneti topliji period Poljskoj i Belorusiji, te prekinuti dugi period hladnoće i omogućiti dobar početak razvoja useva.

Foto: Peter Wollinga/bigstockphoto.com


Tagovi

Vremenska prognoza Suša Holandija Belgija Portugal Španija Vetrovi AccuWeather Promena temperatura


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Domaćin Aleksandar Simić iz Bariča tek u penzionerskim danima uspeo je da ispuni davnašnju želju, da... Pročitaj celu belešku »