• Vremenska prognoza
  • 09.06.2020. 08:00

U narednom periodu nestabilno vreme - preduslov za razvoj biljnih bolesti i infekcija

Česte padavine tokom proteklih sedam dana konstantno su stvarale povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti. Ostvareni su uslovi za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Period primarnih zaraza je pri kraju.

Foto: Bojan Kecman
  • 75
  • 8
  • 0

U Srbiji se tokom čitavog perioda prognozira promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše i lokalih pljuskova sa grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije padavine. Maksimalna dnevna temperatura vazduha bi bila oko i iznad višegodišnjeg proseka, najčešće u intervalu od 25 do 28°S.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1 na većem delu teritorije Srbiji preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima istočne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Infekcije na voću i bolesti ratarskih kultura

Česte padavine tokom proteklih sedam dana konstantno su stvarale povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti. Ostvareni su uslovi za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Period primarnih zaraza je pri kraju. U pojedinim zasadima jabučastog voća registrovano je prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače.

Kako prepoznati da li je zaustavljena čađava krastavost krušaka i jabuka?

Česte i obilne padavine u prethodnom periodu pogoduju razvoju prouzrokovača truleži ploda, šupljikavosti lišća koštičavog voća i plamenjače šljive. Takođe, visok je rizik od infekcija vinove loze prouzrokovačem plamenjače i pepelnice.

U pogledu biljnih štetočina registrovano je prisustvo jaja jabukinog smotavca u različitim fazama embrionalnog razvoja, a u zasadima kruške prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve. U pojedinim zasadima voća prisutne su kolonije lisnih vaši.

Kod ratarskih kultura uslovi su povoljni za razvoj plamenjače i crne pegavosti krompira.


Tagovi

Nestabilno vreme Obilne padavine Biljne bolesti Infekcije na voću Crna pegavost krompira Lisne vaši Čađava krastavost Šupljikavost lista


Autorka

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Besplatno, za sve članove, do kraja oktobra.