Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 24.04.2023. 12:30

U narednom periodu svežije i vetrovito s mestimičnom kišom

U usevima pšenice, kod osetljivog sortimenta, uočeno je širenje simptoma lisne rđe, sive pegavosti lista, pepelnice i žuto-mrke pegavosti.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 116
  • 15
  • 0

​​​​​​U Srbiji se do srede 26. aprila prognozira promenljivo, svežije i vetrovito vreme uz umeren i jak severozapadni vetar. Mestimično se očekuje kiša, a pljuskovi s grmljavinom uglavnom u centralnim, istočnim i južnim krajevima. Zatim se očekuje postepeno toplije vreme, u četvrtak 27. i petak 28. aprila suvo sa dužim sunčanim intervalima, a od subote 29. aprila ponovo nestabilno s kišom, pljuskovima i grmljavinom u svim krajevima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima južne Srbije biti umereno i jako vlažni uslovi.

Uočeno prisustvo kruškine buve

Vremenske prilike tokom proteklog perioda izuzetno su pogodovale razvoju i širenju biljnih bolesti na strnim žitima. U usevima ječma konstatovano je prisustvo simptoma ramulariozne pegavosti, mrežaste pegavosti, sočivaste pegavosti i pepelnice, a u usevima pšenice, kod osetljivog sortimenta, uočeno je širenje simptoma lisne rđe, sive pegavosti lista, pepelnice i žuto-mrke pegavosti.

U pogledu biljnih štetočina, u zasadima kruške uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve. U toku je intenzivno piljenje larvi prezimljujuće generacije obične kruškine buve.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Promenljivo vreme Svežije i vetrovito Mestimična kiša Normalni uslovi vlažnosti Postepeno toplije Kruškina buva Mrežasta pegavost Sočivasta pegavost Lisna rđa Pepelnica Pegavost lišća


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva