Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uobičajeno hladno
  • 13.12.2016. 10:15

U nižim predelima kiša u brdsko-planinskim sneg

Od 16. do 21. decembra prognozira se suvo i pretežno sunčano vreme sa hladnim i mestimično maglovitim jutrima i najvišom temperaturom malo ispod proseka za ovo doba godine.

Foto: bigstockphoto.com/Milosz_G
  • 523
  • 57
  • 0

U Srbiji se u periodu do 15. decembra očekuje uobičajeno hladno, malo i umereno oblačno vreme sa slabim padavinama, uglavnom u sredu krajem dana i u četvrtak. U nižim predelima bilo bi kiše, a u brdsko-planinskim sneg.

Hladna i maglovita jutra

Od 16. do 21. decembra prognozira se suvo i pretežno sunčano vreme sa hladnim i mestimično maglovitim jutrima i najvišom temperaturom malo ispod proseka za ovo doba godine. Jutarnji mrazevi na dva metra visine će biti slabog do umerenog intenziteta dok će u prizemnom sloju vazduha ponegde biti i jačih mrazeva, oko i nešto ispod -10°C.
Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u narednom periodu do 21. decembra na celoj teritoriji Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša.

Uslovi za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina

Na parcelama pod pšenicom i drugim ozimim žitaricama u ovo vreme problem predstavljaju glodari. Najviše ima poljskih miševa, čijem razmnožavanju pogoduju blage zime. Nisu napadnute samo ozime žitarice, već i njive pod krmnim biljem, pre svega lucerišta, pa i voćnjaci u kojima oštećuju korenje voćaka. U ovom periodu potrebna je zaštita mladih stabala voćaka od glodara, biljnih bolesti i štetočina.

Foto: bigstockphoto.com/Milosz_G


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Suvo Uobičajeno hladno Sunčano vreme Glodari Poljski miševi Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić