Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 17.09.2019. 13:00

Uskoro stiže osveženje s kišom: Biće uslova za pojavu prizemnih mrazeva

U sredu 18. septembra i u ostalim krajevima, prognozira se naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom uz pojačanje severozapadnog vetra. Već od četvrtka, postepeno razvedravanja.

Foto: Gordana Nastić
  • 173
  • 24
  • 0

U sredu 18. septembra i u ostalim krajevima, prognozira se naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom uz pojačanje severozapadnog vetra. Od četvrtka 19. septembra došlo bi do postepenog razvedravanja, prvo na severu zemlje.

U periodu od 20. do 25. septembra očekuje se pretežno sunčano vreme uz postepen porast temperature. U jutarnjim časovima bi ponegde, od petka 20. do nedelje 22. septembra, bilo uslova za pojavu slabih prizemnih mrazeva. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima istočne, severoistočne, centralne i jugoistočne Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, u delovima zapadne i južne Srbije umerena suša, dok će u severnim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Bobica vinove loze je osetljiva na infekcije

Sunčano i toplo vreme tokom proteklih sedam dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata. U zasadima jabuke uočeno je prisustvo položenih jaja jabukinog smotavca kod koga je u toku početak piljenja larvi četvrte generacije.

Osim toga, u toku je i intenzivno piljenje larvi četvrte generacije breskvinog smotavca koji, u ovom periodu, zbog nedostatka primarnog domaćina migrira u zasade jabučastog voća.

U pogledu biljnih bolesti u fazi sazrevanja bobica vinova loza je osetljiva na infekcije od strane gljive prouzrokovača sive truleži grožđa.

U zasadima jabuke gde nisu primenjene hemijske mere zaštite potrebno je primeniti fungicide u cilju sprečavanja pojave truleži u skladištima.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Septembar Jabukin smotavac Breskvin smotavac Siva trulež grožđa Truleži u skladištima


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.