Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 09.04.2024. 15:25

Veoma toplo i narednih dana, najavljena jaka i ekstremna suša

U delovima zapadne, istočne, severoistočne i u centralnoj Srbiji preovladavaće jaka i ekstremna suša, u delovima severne i južne umerena suša.

Foto: Depositphotos/malshak
  • 678
  • 111
  • 0

U Srbiji se narednih dana očekuje pretežno sunčano i toplo vreme, povremeno uz prolaznu umerenu obačnost. Sutra (10.4.) biće vetrovito uz umeren, u košavskom području povremeno i jak, jugoistočni vetar koji će tokom dana na severu i zapadu Srbije biti u skretanju na severozapadni pravac, najavljuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

U petak (12.4.) je u brdsko- planinskim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde moguća kratkotrajna kiša ili pljusak.

Prema prognoziranim vrednostima, u delovima zapadne, istočne, severoistočne i u centralnoj Srbiji preovladavaće jaka i ekstremna suša, u delovima severne i južne umerena suša, dok će u ostalim krajevima Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Pojačana aktivnost insekata

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U usevima šećerne repe, koji se nalaze u različitim fazama klijanja i nicanja, kada su osetljivi na napad štetočina uočeno je prisustvo imaga obične repine pipe, sive kukuruzne pipe, kao i peščara. Kao posledica ishrane na biljkama šećerne repe u fazama klijanja i nicanja ove štetočine mogu dovesti do značajnih oštećenja.

Pipa i peščar napadaju useve šećerne repe

U zasadima kruške uočeno je prisustvo imaga letnje generacije obične kruškine buve, kao i prisustvo larvi prezimljujuće generacije ove štetočine. U zasadima jabuka uočeno je prisustvo odraslih jedinki crvene voćne grinje i položena jaja ove štetočine, a u zasadima šljiva registrovani su ulovi odraslih jedinki žute i crne šljivine ose. Kod šljivinih osa štetni stadijum razvoja su pagusenice, koje prodiru u zametnuti plod i hrane se mladim semenkama i okolnim tkivom.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza RHMZ Suša Ekstremna suša Repina pipa Kruškina buva


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".