• Vremenska prognoza
  • 21.06.2021. 13:00

Veoma toplo vreme - razvoj pegavosti lista šećerne repe

U više navrata ostvareni uslovi za infekciju šećerne repe prouzrokovačem pegavosti lista šećerne repe, te se sa svakim danom može očekivati povećanje broja biljaka sa pegama.

Foto: PIS Vojvodina/Tatjana Veselinović
  • 60
  • 118
  • 0

Tokom celog perioda prognozira se sunčano i veoma toplo vreme, sa jutarnjom i dnevnom temperaturom iznad i znatno iznad proseka za ovaj period godine (u većini mesta od 35 do 39°C). U utorak 22. juna posle podne moguća je retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom u brdsko-planinskim predelima. U petak 25. i subotu 26. juna očekuje se osveženje koje će usloviti manji pad temperature i uz promenljivu oblačnost ponegde kišu ili kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u severnim i zapadnim delovima Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, u delovima severoistočne i jugoistočne umerena do jaka suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Povoljni uslovi i za razvoj pepenice jabuke

Tokom proteklih dana česte padavine, visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha i povoljne temperature  povoljno su uticale na razvoj biljnih bolesti. Tako su u više navrata ostvareni uslovi za infekciju šećerne repe prouzrokovačem pegavosti lista šećerne repe, te se sa svakim danom može očekivati povećanje broja biljaka sa pegama.

Uslovi su bili veoma povoljni i za razvoj gljive prouzrokovača plamenjače krompira. Kod voćarskih kultura u pojedinim zasadima, gde zaštita nije bila adekvatna, prisutni su simptomi čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke na listovima. Period primarnih infekcija je završen. Uslovi su povoljni i za razvoj i širenje prouzrokovača pepenice jabuke.

U toku polaganje jaja prve generacije kukuruznog plamenca

U pogledu biljnih štetočina registrovano je prisustvo sveže položenih jajnih legala kukuruznog plamenca. Kod voća u toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca, a kod breskve se registruje prisustvo jaja druge generacije breskvinog smotavca. U toku je i intenzivno piljenje larvi druge letnje generacije kruškine buve.


Tagovi

Vremenska prognoza Veoma toplo vreme Pegavost lista šećerne repe Plamenjača krompira Kukuruzni plamenac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Suncokret je u Južnom Banatu izuzetno podbacio, prinosi puno variraju od parcele do parcele u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera. Prosečan prinos je oko 1800 kg po hektaru.