Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine kukuruza
  • 13.06.2021. 16:00
  • Austrija

U toku polaganje jaja prve generacije kukuruznog plamenca

Najugroženiji su usevi kukuruza šećerca i semenskog kukuruza gde je preporuka da se hemijske mere zaštite sprovedu ukoliko se na pet odsto biljaka registruju jajna legla i na početku piljenja larvi.

Foto: PIS Srbija
  • 136
  • 7
  • 0

Usevi kukuruza se, u zavisnosti od roka setve, nalaze u fazi razvoja listova, od šest do devet i više razvijenih listova.

Vizuelnim pregledom biljaka kukuruza, na naličju listova je registrovano prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u različitim embrionalnim fazama razvoja. U toku je polaganje jaja prve generacije kukuruznog plamenca, a početak piljenja larvi se prema prognoziranim temperaturama očekuje u narednih tri do pet dana, u zavisnosti od regiona, prenosi Prognozno-izveštajna služba.

Suzbijanje kukuruznog plamenca - insekta koji izaziva pad prinosa

Podsetimo, broj generacija plamenca varira od jedne do šest. Prosečni životni vek imaga je 10 dana. Ženka polaže 20 jaja na naličju lista. Jaja su bele boje, a kasnije dobijaju krem boju. Pred piljenje se uočavaju crne glave larvi. Oštećuju sve nadzemne delove kukuruza - list, metlicu, stablo, klip. Larve se ubušuju u stabljiku ili klip kukuruza, zavisno od generacije. Usled ishrane larvi u stablu, dolazi do poremećaja u cirkulaciji sokova, smanjuje se čvrstina biljaka, pa su podložne lomljenju za vreme jačih vetrova.

Šteta i suzbijanje

Najugroženiji su usevi kukuruza šećerca i semenskog kukuruza gde je preporuka da se hemijske mere zaštite sprovedu ukoliko se na pet odsto biljaka registruju jajna legla i na početku piljenja larvi.

Prag štetnosti kod merkantilnog kukuruza je 10 odsto biljaka sa položenim jajnim leglima i početak piljenja larvi (proizvođači merkantilnog kukuruza treba da imaju u vidu da se prinosi uvećavaju za oko pet odsto ukoliko se sprovedu mere zaštite za suzbijanje prve generacije kukuruznog plamenca).

Za suzbijanje kukuruznog plamenca preporuka je primena nekog od registrovanih insekticida na bazi hloantraniliprola 0,1 - 0,15 l/ha ili hlorantranilprol + lambda cihalotrina 0,2 - 0,25 l/ha ili druge.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kukuruz plamenac Suzbjanje štetočine Piljenje larvi Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao