Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 07.02.2022. 15:20

Više temperature za ovo doba godine: Pšenica i ječam boluju od pegavosti

U usevima ozime pšenice uočeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice i pepelnice, dok je na usevima ozimog ječma registrovano prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 469
  • 66
  • 0

U Srbiji se će padom temperature u brdsko-planinskim područjima, u centralnim i južnim krajevima kiša prelaziti u susnežicu i sneg. U utorak 8. februara u većem delu zemlje bilo bi suvo, hladno i vetrovito, osim na jugu, jugozapadu i jugoistoku gde bi bilo slabog snega.

Krajem dana i noću prognozira se novo prolazno naoblačenje mestimično sa slabim padavinama: u nižim predelima sa kišom, u brdsko-planinskim sa snegom. U periodu od 9. do 16. februara bi u većini dana preovlađivalo oblačno, suvo i toplije vreme od uobičajenog sa dnevnim temperaturama iznad proseka za ovaj period godine. Samo se u subotu i nedelju, 12. i 13. februara, očekuje manji pad temperature, a krajem perioda biće uslova za pojavu padavina.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na veđem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severozapadne i istočne Srbije biti umerena suša.

Biljne bolesti napadaju

Tokom proteklih sedam dana uočeno je prisustvo biljnih bolesti. U usevima ozime pšenice uočeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice i pepelnice, dok je na usevima ozimog ječma registrovano prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma. Na uljanoj repici su prisutni simptomi suve truleži. Pored bolesti u strnim žitima su prisutne i aktivne rupe od glodara: poljskog miša i poljske voluharice.

U pogledu biljnih štetočina u zasadima kruške registrovano je prisustvo imaga obične kruškine buve i polaganje jaja, ali u niskom intenzitetu  napada


Tagovi

Vremenska prognoza Siva pegavost pšenice Pepelnica pšenice Mrežasta pegavost lista ječma


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.