AgroKlub.rs

\

Agro prognoza

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Agro prognoza » Vlažno vreme pogoduje infekcijama

Vlažno vreme pogoduje infekcijama

Vremenska prognoza

Vlažno vreme pogoduje infekcijama

Datum: 25.04.2017. 18:30

Kategorija:

Agro prognoza

Očekuje nas sunčano i toplo vreme do četvrtka, dok će u petak i subotu biti pretežo oblačno i hladnije. Mestimično su najavljeni kiša, pljuskovi i grmljavina.

Očekuje nas sunčano i toplo vreme do četvrtka, sa temperaturom i do 25°C, dok će u petak i subotu biti pretežo oblačno i hladnije. Mestimično su najavljeni kiša, pljuskovi i grmljavina.

Od nedelje do srede biće malo toplije, a tokom poslepodneva se retko očekuju kratkotrajni pljuskovi. Preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Obilne padavine iz proteklih dana dobrodošle su za ozime i jare poljoprivredne useve. Nakvasio se isušen površinski sloj zemljišta, a popravile su se zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta.

Uslovi za infekcije

Dugo vlaženje lista u proteklom periodu stvorilo je uslove za infekciju prouzrokovača čađave krastavosti plodova i crne lisne pegavosti jabuke. Primećena je infekcija mladog lišća višnje i trešnje prouzrokovačem pegavosti lista. Stvoreni su uslovi za infekcije koštičavog voća prouzrokovačem sušenja cvetova i grančica.

Kada je reč o biljnim štetočinama, na kruškama je prisutna prva letnja generacija kruškine buve. U narednom periodu očekuje se masovno izletanje odraslih jedinki.

Foto: anne arnould / Flickr

Broj pregleda članka: 1287; Uspešnost članka: 79.35

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Tagovi: Infekcije, Ozimi usevi, Kruškina buva, Jare kulture

Ključne reči članka: vlazno, vreme, pogoduje, infekcijama, uslovi


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.


Izdvojeni članci - Agro prognoza

Stigla "Goveđa zima"
19.04.2017.