Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 25.04.2017. 18:30

Vlažno vreme pogoduje infekcijama

Očekuje nas sunčano i toplo vreme do četvrtka, dok će u petak i subotu biti pretežo oblačno i hladnije. Mestimično su najavljeni kiša, pljuskovi i grmljavina.

Foto: anne arnould / Flickr
  • 1.308
  • 80
  • 0

Očekuje nas sunčano i toplo vreme do četvrtka, sa temperaturom i do 25°C, dok će u petak i subotu biti pretežo oblačno i hladnije. Mestimično su najavljeni kiša, pljuskovi i grmljavina.

Od nedelje do srede biće malo toplije, a tokom poslepodneva se retko očekuju kratkotrajni pljuskovi. Preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Obilne padavine iz proteklih dana dobrodošle su za ozime i jare poljoprivredne useve. Nakvasio se isušen površinski sloj zemljišta, a popravile su se zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta.

Uslovi za infekcije

Dugo vlaženje lista u proteklom periodu stvorilo je uslove za infekciju prouzrokovača čađave krastavosti plodova i crne lisne pegavosti jabuke. Primećena je infekcija mladog lišća višnje i trešnje prouzrokovačem pegavosti lista. Stvoreni su uslovi za infekcije koštičavog voća prouzrokovačem sušenja cvetova i grančica.

Kada je reč o biljnim štetočinama, na kruškama je prisutna prva letnja generacija kruškine buve. U narednom periodu očekuje se masovno izletanje odraslih jedinki.

Foto: anne arnould / Flickr


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Infekcije Kruškina buva Jare kulture Ozimi usevi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.