• Vremenska prognoza
  • 04.02.2019. 12:00

Vodostaji reka u porastu, u Srbiji nema opasnosti od poplava

Naglo otopljenje, sa temperaturama i do 16 stepeni, dovelo je do intenzivnog otopljavanja snega. Vodostaji reka su u većem porastu, ali ne prelaze granice redovne odbrane od poplava.

Foto: Bigstock/alexmak72427
  • 45
  • 8
  • 0

Zasada nema opasnosti od izlivanja reka, rečeno je Večernjim novostima u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Ipak, RHMZ je izdao upozorenje za područje Srbije, u kojem se navodi da se do 3. februara očekuje intenzivno topljenje snežnog pokrivača u predelima do 1.500 metara nadmorske visine, kao i jak i olujni južni i jugoistočni vetar. Do utorka 5. februara očekuje se porast vodostaja na pojedinim rekama, a hidrološke prilike u regionu uticaće i na nivo reka u Srbiji.

Nema razloga za paniku 

"Stepen upozorenja podignut je tek na prvi nivo, i nema razloga za paniku" kaže, za Novosti, hidrolog Dejan Vladiković iz RHMZ.

Danas i sutra očekuje se veća količina padavina, pa će nivo vode biti u većem porastu na Drini, Limu, Jadru, Kolubari sa pritokama i gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave, sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa, dok će na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji biti u većem porastu, ali ispod upozoravajućih nivoa.

I pored velikih dotoka vode, Vladiković kaže da se ne očekuju izlivanja reka:

"Imali smo sunčanu jesen, i ostalo je dosta prostora da se rečna korita napune do vrha. Ipak, kontrolišemo situaciju zajedno sa Sektorom za vanredne situacije. Na celom toku Save, do 8. februara, vodostaji će biti u većem porastu, ali će ostati ispod granice redovne odbrane od poplava", rekao je Vladiković. 

Hidrološke prilike u regionu neće uticati na naše područje 

Zvonimir Kocić iz preduzeća "Srbijavode", je gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da ne očekuju povećanje vodostaja i dostizanje kriterijuma pri kojima se proglašava odbrana od poplava. Na pitanje koliko mogu uticati hidrološke prilike u regionu na našu zemlju, Kocić kaže da se to ne može odraziti na naše područje.

"Sve što se u regionu dešava upravo je posledica otopljenja snega, povremeno ima i nekih kišnih epizoda, međutim to se ne može odraziti nikako na naše područje", dodaje Kocić.

Naglasio je da je podizanje svesti javnosti od velikog značaja pre svega kada je reč o neplanskoj izgradnji ili korišćenju korita vodotoka za bacanje smeća i otpada.

"Građani moraju biti upoznati sa tim da se vodotoci ne koriste na neki način koji sprečava oticanje velikih voda", zaključio je Kocić.


Izvori

Novosti.rs


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi