AgroKlub.rs

\

Agro prognoza

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Agro prognoza » Vreme pogoduje infekcijama

Vreme pogoduje infekcijama

Vremenska prognoza

Vreme pogoduje infekcijama

Datum: 04.04.2017. 18:30

Kategorija:

Agro prognoza

Srbiju do 7. aprila očekuje promenjivo oblačno vreme, sa nižim temperaturama. Od subote će biti suvo i toplo, sa dužim sunčanim intervalima. U narednom periodu očekuju se nfekcije na listovima jabuke prouzrokovačem čađave krastavosti.

Srbiju do 7. aprila očekuje promenjivo oblačno vreme, sa nižim temperaturama. Povremeno će biti kiše, kao i kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Na planinama se očekuje sneg. Od subote će biti suvo i toplo, sa dužim sunčanim intervalima. U severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji biće umerena do jaka suša.

Aktivnost insekata

Lepo vreme je pogodovalo štetočinama, pa je tako u zasadima kruške primećeno prisustvo imaga i jaja kruškine buve, to jest njihovog piljenja.

Kod uljane repice je uočeno prisustvo repičinog sjajnika, koji je na većem delu parcela dostigao prag štetnosti. Zabležena su i prva imaga sive repine pipe.

Zasadi jabuka pokazuju simptoma pepelnice na jednogodišnjim grančicama, ali nema simptoma na mladim listovima. U narednom periodu očekuju se nfekcije na listovima jabuke prouzrokovačem čađave krastavosti.

Moguća je infekcija cveta gljivom, koja prouzrokuje sušenje cvetova i grančica, tokom cvetanja koštičavog voća, u vlažnim uslovima.

Foto: k.isikawa_G3 / Flickr

Broj pregleda članka: 1280; Uspešnost članka: 86

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Tagovi: Pepelnica, repina pipa, Čađava krastavost, Kruškina buva

Ključne reči članka: vreme, pogoduje, infekcijama, vreme


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.


Izdvojeni članci - Agro prognoza

Stigla "Goveđa zima"
19.04.2017.