Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 07.07.2020. 10:30

Vremenske prilike odgovaraju pojavi svih stadijuma kruškine buve

U zasadima kruške, uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve, na listovima, mladarima i plodovima. U toku je piljenje larvi treće letnje generacije.

Foto: Bojan Kecman
  • 98
  • 8
  • 0

U Srbiji se tokom današnjeg dana u većem delu zemlje očekuje pretežno oblačno, osetno hladnije i vetrovito vreme sa jakim, a ponegde i olujnim severozapadnim vetrom. Kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se uglavnom u prvom delu dana. U Negotinskoj Krajini promenljivo oblačno i suvo sa sunčanim intervalima, a uveče i u toku noći razvedravanje u svim krajevima uz slabljenje vetra.

Od srede 8. jula pa do kraja sedmice očekuje se pretežno sunčano i postepeno toplije. Tek u nedelju, 12. jula, posle podne postepeno naoblačenje, prvo na severu, a uveče, noću i u ponedeljak,13. jula i u ostalim krajevima, ponegde uz kratkotrajnu kišu i manji pad temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u većem delu zemlje preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u centralnim i istočnim regijama, umereno vlažni uslovi dok će u južnoj Srbiji preovladavati jako do ektremno vlažni uslovi.

U zasadima voća evidentno prisustvo grinja

Toplo vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U zasadima kruške, uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve, na listovima, mladarima i plodovima. U toku je piljenje larvi treće letnje generacije. Pregledom zasada jabuke, breskve i šljive registrovano je prisustvo jaja druge generacije smotavca a u pojedinim zasadima voća, na listovima je uočeno prisustvo grinja, običnog paučinara i crvene voćne grinje.

Vreme je za zaštitu od pepelnice vinove loze

Na vinovoj lozi i dalje su prisutne larve cikade koja je prenosilac fitoplazme, prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze - veoma destruktivnog oboljenja. Takođe, vizuelnim pregledom grozdova uočeno je prisustvo pepeljastog grožđanog moljca. U toku je početak piljenja larvi druge generacije ove štetočine. U pogledu biljnih bolesti, u usevima šećerne repe, registrovano je povećanje broja pega od prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe.

Trenutni vremenski uslovi (visoka relativna vlažnost vazduha, povoljne dnevne i noćne temperature i česte padavine) pogoduju širenju simptoma ovog oboljenja. Kod voćarskih vrsta, vinova loza se nalazi u fenofazi kada je osetljiva na prouzrokovača sive truleži grožđa , pepelnice i plamenjače vinove loze.


Tagovi

Oblačno vreme Kiša Lokalni pljuskovi Normalni uslovi vlažnosti Olujni vetar Šljivin smotavac Prisustvo grinja Pepelnica vinove loze Plamenjača vinove loze


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.