• Pepelnica vinove loze
  • 04.07.2018. 14:00

Vreme je za zaštitu od pepelnice vinove loze

Pepelnica se prvo primećuje na listovima i peteljkama, ali najveća šteta ispoljava se na grozdovima.

Foto: PIS Vojvodina
  • 4.623
  • 228
  • 0

Trenutne vremenske prilike pogoduju bolestima vinove loze i grožđa, a jedna od njih je i pepelnica (Uncinula necator), koju izaziva gljivica. One se kače posebnim sisaljkama i na taj način se hrane. Napadu je podložan zeleni deo vinove loze. Prvo se primećuje na listovima i peteljkama, na kojima stvara sivkast sloj. Mladi listovi lakše propadaju, kovrdžaju se i suše. Ipak, najveća šteta se ispoljava na grozdovima, odnosno na pokožici bobica.

Bobice zaostaju sa razvojem i pucaju

Bolest se na grozdovima može raširiti nakon cvetanja, pa sve do promene boje bobica. U fazi kada imaju oko 3 mm, kompletan grozd može da bude prekriven sivkastim prevlakom. Bobice prvo zaostaju sa razvojem, a kada počne period aktivnog rasta - pucaju. Tada se stvaraju i druge gljivice, koje mogu da budu žarište dodatnih bolesti. 

Idealna temperatura od 25°C do 28°C

Najpogodnije vreme za razvoj pepelnice je kada je temperatura od 25°C do 28°C. Na višim i nižim temperaturama se sporije razvija i širi po vinogradu. Nije potreba veća vlaga, da bi se ova bolest pojavila. Problem nastaje kada se tokom infekcije desi jedan dan sa jakom kišom, a nakon toga usledi nekoliko lepih dana sa suvim vremenom. 

Suzbijanje pepelnice

Kada se grožđe proizvodi za prodaju, grozdovi se najčešće ne proređuju. Tada ih ima od tri do pet puta više, pa su zbijeni. U ovakvim uslovima nijedan preparat ne može da zaštiti od pepelnice. Zato se preporučuje uklanjanje velikih listova, koji se nalaze uz grozdove, kao i gajenje otpornih sorti. Kada je reč o fungicidima, preporučuju se Crystal 250 EC 0.015%-0.02%, Systhane 240 EC 0.01-0.015% ili Topas 100EC 0.025%.

Koristite sumpor protiv pepelnice


Tagovi

Peplnica Vinova loza Grozd Fungicidi protiv pepelnice


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.