Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinove loze
  • 01.06.2017. 16:15

Koristite sumpor protiv pepelnice

Trenutne vremenske prilike itekako odgovaraju razvoju biljnih bolesti, a u vinogradu pojavi pepelnice. Sumpor je prvi fungicid koji se koristio u borbi protiv ove bolesti.

Foto: Vedran Stapić
  • 8.033
  • 185
  • 0

Trenutne vremenske prilike itekako odgovaraju razvoju biljnih bolesti, a u vinogradu pojavi pepelnice. Njen prouzrokovač je Uncinula necator. Napada sve zeljaste delove loze.

Simptomi pepelnice

Simptomi se na listu javljaju i sa lica i sa naličja. U pitanju je brašnasta kolonija, koja je bela sa lica, a siva sa naličja. Lastari dobijaju crvenkaste ili mrke zone, sa žiličastim obodom.

Najveća šteta primetna je na bobicama, od zametanja do zrenja. One pucaju uzdužno, tako da se vide semenke, a potom se suše.

Upotreba sumpora

Sumpor je prvi fungicid koji se koristio u borbi protiv ove bolesti. Primenjuje se u intervalima od sedam do 14 dana. Oni se prilagođavaju sorti, kao i lokalnim uslovima. Naročito treba voditi računa o temperaturi.

Ona je faktor koji utiče na brzinu kojom se patogen razvija, na porast osetljivog tkiva vinove loze i na postojanost sumpornog praha. Njegova efikasnost opada kada je temperatura ispod 20oC. Tada zaprašivanje mora biti intenzivnije.

Pri temperaturi od 28oC - 29oC može doći do pojave fitotoksičnosti, a na temperaturama od 35oC i višim primena sumpora se ne preporučuje.

Tretiranje vinskih i besemenih sorti, ne stonih sorti

Prvi tretman radi se 12 dana nakon pojave prvog lista na lastaru ili kada je lastar dug 15 cm. Ukoliko je infekcija rana, treba prskati zaraženi pupoljak. Sledeće zaprašivanje diktira temperatura.

Sumpor posle kiše koristiti kada padavine prelaze 2,5 mm. Tretmani se sprovode sve dok grožđe ne dostigne zrelost sa oko 12% -15% šećera.

Foto: Vedran Stapić


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Pepelnica Uncinula necator Sumpor Fungicid Vinova loza


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.