Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 28.03.2022. 14:05

Za vikend oblačno, uočena repina pipa

U pogledu ratarskih kultura, porast temperature zemljišta i vazduha uslovio je izlazak repine pipe sa mesta prezimljavanja, pa se na starim repištima registruje prisustvo imaga ove štetočine.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 105
  • 47
  • 0

U Srbiji se u periodu do 31. marta 2022. godine očekuje toplo vreme, u ponedeljak i utorak, 28. i 29. marta, iznad većeg dela zemlje pretežno sunčano, osim u južnim krajevima Srbije gde bi u utorak bilo promenljivo oblačno ponegde sa kratkotrajnom kišom. U jutarnjim časovima će biti uslova za pojavu slabih, a u prizemnom sloju vazduha i umerenih mrazeva. U sredu 30. marta prognozira se postepeno naoblačenje.

Od četvrtka 31. marta do nedelje 3. aprila očekuje se pretežno oblačno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima, na visokim planinama sa snegom, a temperatura će biti u padu, u jutarnjim časovima sa pojavom mraza. Temperatura vazduha bi bila ispod proseka za ovo doba godine. Od 4. aprila do kraja perioda prognozira se toplije vreme bez padavina uz slabljenje jutarnjih mrazeva.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne Srbije biti umerena suša.

Kruškina buva napada

Porast temperatura vazduha uslovio je početak aktivnosti insekata štetočina. U zasadima kruške ustanovljeno je prisustvo imaga obične kruškine buve i prva položena jaja.

Stižu mala i velika repičina pipa - kako ih prepoznati i suzbiti?

U pogledu ratarskih kultura, porast temperature zemljišta i vazduha uslovio je izlazak repine pipe sa mesta prezimljavanja, pa se na starim repištima registruje prisustvo imaga ove štetočine. Sa daljim porastom temperature očekuje se intenzivniji izlazak imaga sa mesta prezimljavanja. U usevima pšenice, na više lokaliteta, registrovano je prisustvo simptoma oštećenja od imaga žitne pijavice i početak polaganja jaja


Tagovi

Repina pipa Vremenska prognoza Kruškina buva Toplo vreme Oblačno


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃