• Vremenska prognoza
  • 29.03.2021. 14:20

Za vikend padavine - uočena kruškina buva

Kod voćarskih kultura u zasadima krušaka registruje se prisustvo imaga, položenih jaja i mlađih larvenih stadijuma obične kruškine buve.

Foto: Bojan Kecman (ilustracija)
  • 172
  • 17
  • 0

U Srbiji se početkom sedmice očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim periodima. Do subote bi bilo toplije vreme sa dnevnom temperaturom vazduha oko, na severu i malo iznad proseka za ovaj period godine. Tokom dana promenljivo oblačno, u utorak 30. i sredu 31. marta očekuje se slaba kiša na jugu i istoku zemlje, a u petak 2. aprila i za vikend i u ostalim predelima, a veća količina padavina očekuje se u Vojvodini. Nestabilno i toplo vreme bi se zadržalo do kraja perioda.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na teritoriji južne i delovima centralne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Toplije vreme "donelo" insekte

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata. U usevima uljane repice uočeno je prisustvo odraslih jedinki repičinog sjajnika, a na pojedinim parcelama je na nivou praga štetnosti. Ovi insekti buše cvetne pupoljke da bi došli do polena kojim se hrane. Oštećeni cvetni pupoljci se većinom ne otvaraju, suše se i otpadaju. Sa porastom temperature očekuje se povećanje aktivnosti ove štetočine u ulazak uljane repice u osetljive faze razvoja.

Kod voćarskih kultura u zasadima krušaka registruje se prisustvo imaga, položenih jaja i mlađih larvenih stadijuma obične kruškine buve.

U pogledu biljnih bolesti u usevima ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, a na ozimom ječmu simptoma mrežaste pegavosti lista ječma. Pored toga uočena su i oštećenja lista od žitne pijavice.


Tagovi

Toplije vreme Kruškina buva Repičin sjajnik Aktivnost insekata Žitna pijavica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Seme se kupalo 24h u čaju od kamilice, kupus je divno isklijao i taman se sprala hemija sa kojom je tretirano seme. Šargarepa i salatica u bašti, kupus u rasad