Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 28.09.2020. 15:25

Za vikend toplije, ali ugrožena uljana repica

Na usevima uljane repice registrovano je prisustvo imaga repičine lisne ose. Štete pričinjavaju pagusenice repičine lisne ose koje oštećuju mlade listove i pri velikoj brojnosti mogu izazvati golobrst useva.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 79
  • 117
  • 0

U Srbiji se u ponedeljak 28. i utorak 29. septembra očekuje pretežno oblačno i malo hladnije vreme, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima. Uveče postepeni prestanak padavina i razvedravanje, prvo na zapadu. U sredu 30. septembra i četvrtak 1. oktobra prognozira se promenljivo oblačno u većini mesta sa sunčanim intervalima, a u brdsko planinskim predelima i na istoku ponegde sa kratkotrajnom kišom. Od petka 2. oktobra očekuje se pretežno sunčano i toplije vreme.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne Srbije biti umerena suša.

Zaštitite uljanu repicu!

Tokom proteklih dana uočena je aktivnost insekata. Na usevima uljane repice registrovano je prisustvo imaga repičine lisne ose. Štete pričinjavaju pagusenice repičine lisne ose koje oštećuju mlade listove i pri velikoj brojnosti mogu izazvati golobrst useva. U početnim fazama razvoja uljana repica je najosetljivija na napad ove štetočine.

Čime štititi uljanu repicu tokom jeseni?

Takođe, na pojedinim parcelama pod uljanom repicom registrovano je i prisustvo lisnih vaši na pet odsto biljaka. Kod voćarskih kultura u zasadima jabuke i kruške, registrovano je prisustvo plodova sa simptomima truleži ploda gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita kao i u voćnjacima koji nisu u intenzivnoj proizvodnji. Takođe, plodovi mogu biti zaraženi i tokom skladištenja gde ova gljiva prouzrokuje crnu trulež.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Vremenska prognoza Toplo vreme Pljuskovi Repičina lisna osa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u