Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 20.09.2018. 13:20

Zahlađenje od srede

Uživajte u sunčanom i toplom vremenu, jer zahlađenje dolazi u sredu, a prva proba već u subotu.

Foto: Pixabay / Hans
  • 451
  • 26
  • 0

U Srbiji se do 22. septembra 2018. godine očekuje pretežno sunčano i toplo vreme sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha oko
30°C. Jutra će biti sveža, po kotlinama i visoravnima sa kratkotrajnom maglom. U subotu posle podne na severu i zapadu, a uveče i tokom noći i u ostalim predelima, prognozira se prolazno naoblačenje koje će usloviti pad temperature, pojačan severozapadni vetar i ponegde kratkotrajnu kišu ili pljusak sa grmljavinom.

Od nedelje 23. septembra do kraja perioda očekuje se osetno svežije, promenljivo oblačno, u većini mesta sa dužim sunčanim periodima i uglavnom suvo vreme. U sredu 26. septembra prognozira se novo naoblačenje i zahlađenje.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severozapadne, centralne, južne i jugozapadne Srbije biti jaka do ekstremna suša.

Povoljni agrometeorološki uslovi tokom protekle sedmice omogućavali su zrenje i berbu pristiglih poljoprivrednih kultura.

U voćnjacima je neophodno primeniti sve agrotehničke mere kako bi se spremno dočekala nova sezona. Potrebno je ukloniti sve preostale plodove i oštećene grane kako izvor zaraze ne bi ostao aktivan za sledeću sezonu. Posebno treba obratiti pažnju na koštičavo voće, pre svega na šljivu, kod koje je monilija odnela veliki deo prinosa. Sve mumificirane plodove treba ukloniti jer su oni glavni izvor zaraze.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Septembar 2018 Šljiva Monilija Temperatura


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!