Landrasi su grupa kojoj pripada veći broj rasa zavisno od države u kojoj su stvorene, ali sve se one odlikuju vrlo sličnom morfologijom i proizvodnim svojstvima. Većinom su nastale ukrštanjem velikog jorkšira s domaćim svinjama i još nekom rasom. Nemački landras je najraširenija rasa u Nemačkoj, a stvorena je radi dobijanja rase sa većom dužinom trupa i boljom mesnatošću. U Danskoj je sredinom 19. veka ukrštanjem domaće svinje i velikog jorkšira stvorena rasa Danski landras. Upravo je ova rasa promovisala Dansku kao državu sa najjačim svinjarstvom. Takođe istim pravcem su išle Švedska i Holandija koje su isto stvorile svoje rase. Sve su to ranostasne rase koje u proseku prase 10 do 12 prasadi, a u proseku za 6 meseci postižu masu od 110 kilograma. Ove rase takođe kao i jorkšira odlikuje dobar kvalitet mesa, pa se vrlo često koristi u stvaranju meleza.