Landrasi

Landrasi

<p style="text-align: justify;"><strong>Landrasi</strong> su grupa kojoj pripada veći broj rasa zavisno od države u kojoj su stvorene, ali sve se one odlikuju vrlo sličnom morfologijom i proizvodnim svojstvima. Većinom su nastale ukr&scaron;tanjem velikog jork&scaron;ira s domaćim svinjama i jo&scaron; nekom rasom. <strong>Nemački landras</strong> je najra&scaron;irenija rasa u Nemačkoj, a stvorena je radi dobijanja rase sa većom dužinom trupa i boljom mesnato&scaron;ću. U Danskoj je sredinom 19. veka ukr&scaron;tanjem domaće svinje i velikog jork&scaron;ira stvorena rasa Danski landras. Upravo je ova rasa promovisala Dansku kao državu sa najjačim svinjarstvom. Takođe istim pravcem su i&scaron;le&nbsp; &Scaron;vedska i Holandija koje su isto stvorile svoje rase. Sve su to ranostasne rase koje u proseku prase 10 do 12 prasadi, a u proseku za 6 meseci postižu masu od 110 kilograma. Ove rase takođe kao i jork&scaron;ira odlikuje dobar kvalitet mesa, pa se vrlo često koristi u stvaranju meleza.</p>