Amalgerol PREMIUM

Tip: Poboljšivači tla
Proizvođač: Cheminova A/S

Amalgerol PREMIUM je biostimulator i poboljšavač zemljišta.

Sastav: esencijalna ulja, biljni ekstrakti i biljna ulja, ekstrakti morskih algi i destilati mineralnih ulja. Deluje u zemljištu tako što pojačava aktivnost korisnih bakterija (do 7 puta), smanjuje kiselost, povećava sadržaj organske materije i ugljen dioksida (produkta disanja), zemljište postaje rastresitije. Zbog svih tih procesa biljke razvijaju znatno jači koren i povećava se njegova aktivnost.

Višegodišnjom uzastopnom primenom na istoj površini dolazi do dramatičnog poboljšanja strukture zemljišta, a zbog aktivnosti mikroorganizama zabeleženo je u ogledima i povećanje prosečne godišnje temperature zemljišta i do 1 °C.

Poboljšana struktura zemljišta, osim bolje dostupnosti hraniva (azota za 15 %, fosfora za 72 % i kalijuma za 88 %), znači takođe i bolji kapacitet za vodu. To je naročito važno u sušnim periodima, kao i za lakše otpuštanje vode u slučaju velikih padavina zbog smanjenja zbijenosti zemljišta. 

Poboljšanje strukture zemljišta je proces koji se odvija postepeno, ali već nakon jedne sezone primene mogu da se primete osetne razlike između tretirane i netretirane površine, što zavisi od primenjene doze.

Amalgerol deluje i preko lista, tako da može da se koristi prskanjem u bilo kojem trenutku u vegetaciji, u svim kulturama. Meša se s velikim brojem sredstava za zaštitu bilja, kojima ujedno služi i kao okvašivač.

Primena preko lista pozitivno utiče na rast i razvoj biljaka, zametanje cvetova, plodova, krtola, povećava se otpornost na stres. Poznata je primena Amalgerola u slučaju oštećenja od herbicida s izvanrednim rezultatima (doza 5-10 l/ha u jednoj primeni). Pri redovnoj upotrebi i kada nije prisutan stres Amalgerol donosi povećanje prinosa od 10-tak ili više procenata, uz poboljšanje kvaliteta.

Utrošak vode u ratarskim kulturama: 250-300 l/ha.
Utrošak vode u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu: 300-600 l/ha.

Osnovne preporuke za primenu:

  • Amalgerol može da se koristi i kroz sisteme za navodnjavanje “kap po kap” s tim da ne sme biti prekoračena koncentracija od 0,05 % (500 ml u 1.000 litara vode). Doza je 1 litar/1.000 m². Folijarna primena u koncentraciji 0,3-0,5 % (300-500 ml u 100 litara vode), to jest doza 0,5 l na 1000 m². Intervali primene: 10-14 dana. Ne mešati sa tečnim đubrivima koja imaju visok sadržaj azota.
  • Amalgerol se u Austriji nalazi na listi sredstava koja imaju dozvolu za korišćenje u organskoj proizvodnji.

Pogledajte ostala đubriva proizvođača: Cheminova A/S