Tip: Poboljšivači zemljišta
Proizvođač: Valagro S.p.A Italija
Sweet je dostignuće GEAPOWER tehnologije u skladu s prirodom. Odlikuje ga odlična kompatibilnost sa svim sredstvima za zaštitu bilja. Sweet je formulisan tako da preko biološki aktivnih jedinjenja poboljšava sam proces cvetanja i formiranja plodova, te na kraju ubrzava dozrevanje plodova i povećava njihov kvalitet. Plodovi su ujednačeni i imaju intenzivniju boju. Sastojci u Sweet-u utiču na povećanje šećera u plodu. Zahvaljujući specijalnim nutrijentima poboljšava se sama konzistencija ploda i omogućava duži rok skladištenja i čuvanja plodova.
Prednost Sweet-a proizilazi iz činjenice da je to preparat proizveden po standardima Geapower tehnologije - inovativnog procesa koji na najbolji način iz kvalitetnih prirodnih sirovina stvara potpuno iskoristiva biljna hraniva.
Polisaharidi i hranljivi elementi stimulišu aktivnost enzima direktno povezanih s procesima cvetanja i dozrevanja plodova. Kao rezultat tih procesa, plodovi su snažniji i vizuelno ujednačeniji, dok im je boja intenzivnija. Redovno korišćenje Sweet-a utiče na povećanu akumulaciju karotenoida i flavonoida koji utiču na bolje dozrevanje i kvalitet plodova. Utiče na povećanje sadržaja šećera u plodovima
Magnezijum je važan faktor enzimskih procesa, dok bor učestvuje u procesima transporta šećera kroz ćelijsku membranu. Cink je kofaktor značajan za ostale procese. Zajedno, svi ti elementi stimulišu fiziološke procese u biljci koji utiču na povećanje sadržaja šećera u plodu. Poboljšava konzistenciju plodova i osigurava duži rok trajanja. Kalcijum i magnezijum sprečavaju pojavu nekih fizioloških bolesti, dok bor utiče na povećanje suve materije u plodovima, pa su oni čvršći i zadržavaju svežinu tokom dužeg perioda čuvanja.
Korišćenje Sweet-a u plasteničkoj proizvodnji ljiljana u Italiji, pokazalo je da je boja cveta 20 puta intenzivnija odnosno da je cvet veći u proseku za 7 cm od netretiranog.
Kultura |
Vreme primene |
Doza |
Jabuka i kruška |
Kada plod počinje da menja boju / 20 dana pre početka berbe. |
3 l/ha |
Koštičavo voće |
Kada plod počinje da menja boju / 10-15 dana pre početka berbe. |
3 l/ha |
Limun |
U vreme formiranja ploda. Tokom razvoja i dozrevanja ploda. |
2-3 l/ha, odnosno 3-3,5 l/ha |
Vinske i stone sorte vinove loze |
Kada bobice počnu da menjaju boju 20 dana pre početka berbe. |
2-3 l/ha |
Industrijski paradajz |
Kada plod počne da menja boju. |
2-3 l/ha |
Paradajz, paprika, patlidžan |
7-10 dana pre svakog branja. |
2-3 l/ha |
Cveće |
Pred otvaranje pupoljaka na svakih 7-10 dana. |
200-400 ml/100 l vode |
Dinja i lubenica |
Od početka razvoja ploda, na svakih 10-15 dana. |
2,5-3 l/ha |
Jagode |
Svakih 8-10 dana kada plod počinje da poprima svetliju boju. |
2,5-3 l/ha |
Šećerna repa |
U fazi intenzivnog rasta korena. |
2,5 l/ha |