• Rast organske proizvodnje
  • 19.02.2019. 15:00

Austrijanci sve više kupuju organske proizvode

Austrija je na četvrtom mestu po kupovini organske hrane, a ispred nje su Danska, Švedska i Švajcarska. Najviše kupljenih organskih proizvoda odnosi se na jaja i mleko, a blizu su i krompir, sveže povrće i jogurt.

Foto: Bigstockphoto/svetlanais
  • 85
  • 18
  • 0

Gotovo 9% proizvoda u maloprodaji sveže hrane čine organski proizvodi. Najveći rast beleži se u proizvodnji i prodaji jaja. Prosečno 148 evra godišnje potroše na ekološke sveže proizvode. Gotovo svaki Austrijanac barem jednom godišnje kupi organsku hranu. 

Ova je vrsta hrane sve popularnija među potrošačima. U odnosu na 2017. godinu, kupljene količine povećane su za 7,4 posto, a vrednost kupljenog je veća za 6,7 posto. "Organski proizvodi jedni su od pokretača u tradicionalnoj prehrambenoj maloprodajnoj industriji", kaže Mihael Blas (Michael Blass), direktor AMA Marketinga. Prodaja organskih proizvoda porasla je za 50% od 2013. godine što odgovara pet puta većem rastu od konvencionalno proizvedene hrane, navodi Freshplaza

Prošle, 2018. godine prosečna je austrijska porodica kupila organskih svežih proizvoda u vrednosti od 148 evra, kada se govori o maloprodaji. Učestalost kupovine organske hrane takođe raste, a najvažniji izvor ove vrste hrane je klasična maloprodaja. Važno je spomenuti da se većina organskih proizvoda kupuje u supermarketima, a kupovina u diskontima i od izvora su na 2. i 3. mestu. 

Austrija je na četvrtom mestu po kupovini organske hrane, a ispred nje su Danska, Švedska i Švajcarska. Najviše kupljenih organskih proizvoda odnosi se na jaja i mleko, a blizu su i krompir, sveže povrće i jogurt. Svaki deseti proizvod u kategorijama maslaca, sira i voća potiče iz ekološkog uzgoja. Udeo mesa, živine te suhomesnatih proizvoda su još uvek ispod proseka, ali Austrijanci tu vide potencijal za rast

Organski proizvodi u Austriji nose oznaku AMA, a zeleni logotip EU-a kojim se obeležavaju organski proizvodi, mora biti prisutan na svim zapakovanim ekološkim namirnicama te je poznat trećini ispitanika dok za oznaku AMA zna svaka druga osoba. Oznaka AMA garantuje još više standarde od uobičajene EU oznake za organsko i garantuje poreklo sirovina kao i njihovu preradu upravo u Austriji. 

Osim prodaje na domaćem tržištu, Austrija izvozi široku paletu organske hrane, uključujući mlečne proizvode, specijalitete od sira, svinjetinu i svinjske odreske. Potražnja za vinom, sokovima i uljima takođe raste. Organsko povrće, voće, jaja i žitarice iz Austrije prodaju se širom sveta. 


Tagovi

Rast organske proizvodnje Maloprodaja Austrija AMA Mlečni proizvodi Sir


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi