Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Briga o pticama
  • 16.01.2017. 14:30

Bačkopalančani hrane svoje ptice

Članovi bačkopalanačkog Udruženja odgajivača sitnih životinja "Golub" kao i drugi građani, svakodnevno hrane labudove, divlje patke, kormorane kao i sitne ptice.

Foto: Rastislav Turčan
  • 2.420
  • 1.168
  • 0

Članovi bačkopalanačkog Udruženja odgajivača sitnih životinja "Golub" kao i drugi građani, svakodnevno hrane labudove, divlje patke, kormorane kao i sitne ptice. Tokom zimskih meseci pticama nije lako da dođu do hrane, jer su usled snega i niskih temperature okovana njihova prirodna staništa.

Kako nam je objasnio Rastislav Turčan, predsednik Udruženja, ovako niske temperature opasne su za sitnije ptice, kao što su vrapci, senice, crvendaći, štiglići, zelentarke, ali mnogi sugrađani više pažnje poklanjaju labudovima, jer su oni upečatljiviji, a tokom cele godine prisutni su na jezeru Tikvara i njegov su zaštitni znak.

Redovno hranjenje ptica

Članovi ovog Udruženja, koje je u Bačkoj Palanci osnovano 1966. godine i koje sada broji 65 članova, može da se pohvalii svojim brojnim aktivnostima, a ovih dana i većom brigom oko ishrane ptica.

"Od početka zime, a pogotovo ovih dana kada su temperature bile izuzetno niske, gotovi svi članovi našeg Udruženja su aktivni. Svako od nas kod kuće pravi hranilice za ptice, te ih tako hranimo. Postavljamo zrnastu hranu, a za senice i crvendaće stavljamo I komad slanine ili kuglice koje pravimo od mlevenog junećeg loja i različitih semenki. Takve kuglice kačimo na grane drveća", kaže Turčan.

Objašnjava da on i ostali članovi Udruženja svakodnevno odlaze do obale Dunava.

Svi labudovi na broju

"Labudovi su ovih hladnih dana u potrazi za hranom sa jezera prešli na Dunav, tačnije kreću se oko Gradske plaže. Ima ih više od pedeset, ali ovde su i jata divljih pataka i kormorana, koji su u potrazi za hranom postali mnogo pitomiji. Hranimo ih kukuruzom, a dajemo im i mešavinu za golubove, što je svakako zdravija opcija od svežeg ili bajatog hleba", kaže Rastislav Turčan i napominje da ledeni talas nije ugrozio bezbednost ovih ptica, pa do sada nisu zabeležili uginuća. Zaključuje da je potrebno nastaviti sa brigom, kako o labudovima tako i malim pticama, koje u ovakvim uslovima mnogo teže dolaze do hrane.

Foto: Rastislav Turčan


Tagovi

Ptice Tikvara Rastislav Turčan Dunav Bačka Palanka


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.