Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bakterijama
  • 04.06.2023. 15:00

Bakterije suzbijaju gusenice leptira i moljaca - kako ih koristiti?

Preparati na bazi bakterija pokazala su se veoma pouzdana kada je u pitanu zaštita od gusenica na jabuci, jagodi, vinovoj lozi, kupusnjačama, paprici, dinji, trešnji, breskvi, patlidžanu

Foto: Depositphotos/valeriikalantai
  • 391
  • 42
  • 0

Za suzbijanje štetnih gusenica leptira i moljaca na povrću, voću, ukrasnom i lekovitom bilju mogu nam pomoći preparati na bazi bakterija, odnosno Bacillus thuringiensis. Deluju na specifične vrste insekata, njihova primena je bezbedna za ljude, životinje i najkorisnije insekte. Radi se o relativno jeftinim proizvodima.

Postoji mnogo sojeva koji deluju na različite vrste insekata i njihove razvojne stadijume. Najčešće se koriste sredstva na bazi Bacillus thuringiensis kurstaki. Insekti moraju pojesti primenjeno sredstvo jer ne deluje kontaktno.

Efikasno štite povrće i voće

Gusenice su otpornije na prirodna sredstva i nije ih lako suzbiti kao što je to slučaj sa lisnim vašima. Zbog svoje proždrljivosti prave velike štete. U stanju su da potpuno unište mlade biljke. Na glavicama kupusnjača starijih biljaka prave hodnike, prljaju površinu svojim izmetom.

Uginuće nastupa kada sredstvo unesu u digestivni trakt zajedno sa hranom, jer u želucu nastaju rupe kroz koje se toksini i sadržaj razlivaju po telu. Ne deluje na jaja i odrasle insekte, već isključivo na gusenice. Najbolji efekat postiže kada su one u prvim danima života.

Neke vrste umiru u roku od 24 h, dok će drugima trebati nekoliko dana. Uginule jedinke ostaju na biljkama. Ovakva sredstva su našla primenu u bašti i voćnjaku, u zaštiti cveća. Pokazala su se veoma pouzdana kada je u pitanu zaštita od gusenica na jabuci, jagodi, vinovoj lozi, kupusnjačama, paprici, dinji, trešnji, breskvi, patlidžanu.

Kako i kada koristiti?

Mogu da se primenjuju kao praškasto sredstvo ili tečnost. Obratite pažnju na pH reakciju vode. Najbolje je da se koristi voda koja je neutralna i koja neće povećati alkalnost ovog rastvora.

Potrebno je dobro okupati zelenu lisnu masu. Zbog fotosenzitivnosti najbolje je sredstvo aplicirati uveče. Ako pojava gusenica traje kroz duži vremenski period, tretiranje ponovite posle sedmice dana.

Pažnja! Primenjujte ih namenski, kada imate stvarni problem, jer uništavaju i gusenice korisnih i ugroženih leptira.


Tagovi

Larve Leptiri Moljci Bacillus thuringiensis Gusenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]