Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bečki model
  • 01.06.2018. 18:00

Bečki predškolci i osnovci jedu bio hranu

Cilj projekta je da se deci što više približi značaj zdrave hrane regionalnog porekla i pobudi zadovoljstvo prilikom konzumacije voća i povrća.

Foto: Lucia Bischof
  • 163
  • 14
  • 0

Grad Beč je još 2001. godine pokrenuo program uvođenja ekološki uzgojene hrane u tamošnje obrazovne ustanove. Procenat ekoloških namirnica u bečkim se vrtićima od tada znatno povećao. Međutim, danas udeo mlečnih bio proizvoda iznosi čak 90%, a ostalih namirnica 50%. Predškolska i deca u obdaništima u glavnom gradu Austrije svakodnevno konzumiraju 27.000 dnevnih obroke nastalih po biološkim standardima. S druge strane, u osnovnim školama, udeo bio voća, povrća, mlečnih proizvoda i žitarica iznosi 40% posto, navode iz Kancelarije za inostranstvo Grada Beča

Kako dodaju, u austrijskoj prestonici je osim toga 2015. godine u 340 javnih škola uveden i program besplatne bio užine. Škole jednom nedeljno dobijaju dostavu bio voća i povrća koje se deci svakodnevno deli za užinu. 

"Cilj projekta je da se deci što više približi značaj zdrave hrane regionalnog porekla i da se pobudi zadovoljstvo prilikom konzumacije voća i povrća, i to tačno u onom uzrastu u kojem se prehrambene navike još mogu lako oblikovati. U protekloj školskoj godini je tako 3.600 razreda tj. ukupno 83.000 učenika dobijalo pošiljke sveže proizvedenog voća i povrća, a podeljeno je ukupno 3 miliona porcija tj. 275.000 kilograma zdravih jabuka, šargarepa, krušaka i pomorandži", zaključuju predstavnici pomenute kancelarije. 
 


Tagovi

Beč Bio užina Vrtići Škole Ekološki uzgoj


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)