Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Životna sredina
 • 29.11.2020. 10:00

Biodiverzitet doveden na ivicu opstanka - šta možemo da učinimo?

Narušeni biodiverzitet i poremećeni ekosistemi dovode do ekstremnih klimatskih promena što sve na kraju utiče na otežanu poljoprivrednu proizvodnju.

Foto: Danijela Plavšić
 • 123
 • 21
 • 0

Biodiverzitet ili biološka raznovrsnost predstavlja raznolikost svih živih bića na planeti Zemlji, odnosno, celokupnost gena, vrsta i ekosistema. Tako imamo:

 • genetički diverzitet;
 • specijski diverzitet (različitost vrsta);
 • ekosistemski diverzitet.

Prvi tip ili onaj genetički predstavlja skup gena svih postojećih živih bića na našoj planeti pošto je svaki organizam neponovljiva kombinacija genetičkog materijala.

Specijski diverzitet obuhvata sve vrste na Zemlji, od postanka života do danas. Postoje mišljenja da na planeti živi preko 80 miliona vrsta, a prema nekim skromnijim procenama, taj broj je oko 35.000.000. Do sad je determinisano 1,7 miliona vrsta.

Donete mere podstiču eko proizvodnju?!

Ekosistemski diverzitet označava raznovrsnost staništa, biocenoza kao i svih procesa koje obavljaju organizmi u sklopu jednog ekositema. Na Zemlji nisu nikad postojala, ne postoje niti mogu biti biološki dva ista živa sistema.

Zaustavljanje pada biodiverziteta - aktuelna svetska tema

Mere zaustavljanja derastičnog pada biodiverziteta bile su glavna tema na Svetskom samitu održanom 20. septembra 2020. godine jer je situacije veoma loša. Poražavajući podatak je što nijedan od 20 postavljenih ciljeva na poslednjoj Konvenciji nije postignut, a pretpostavlja se da će šest biti realizovano do kraja godine. Brojni su alati o novčanom nagrađivanju poljoprivrednika koji podstiču ekološku proizvodnju i zaštitu životne okoline. Pojedini se već sprovode u Južnoj Americi, Švajcarskoj i drugim zemljama.

Pred izumiranjem više od polovine biljnog sveta

Da je situacija veoma alarmantna govore i takozvane crne knjige koje predstavljaju spisak istrebljenih vrsta od strane čoveka. Podaci svetskih organizacija za zaštitu životne sredine o ugroženosti biodiverziteta su poražavajući, smatra se da:

 • svakoj četvrtoj vrsti sisara preti nestanak;
 • najugroženije vrste su: majmuni, tigrovi, velike pande, slonovi, krokodili, antilope kornjače;
 • procenjuje se da svakog dana nestane oko 36.000 vrsta;
 • pred izumiranjem je i oko 50 odsto biljaka;
 • za samo 30 godina uništeno je skoro 20 odsto tropskih šuma;
 • isušeno je oko 50 odsto močvarnih područja.

Samim tim poremećeni su ekosistemi, što jednim delom utiče i na klimatske promene (pojava ekstremno visokih temperatura, obilne padavine, nova oboljenja na biljkama, nove štetočine i brojne druge) što sve na kraju uveliko otežava samu poljoprivrednu proizvodnju.

Poražavajući podaci - kako se postaviti?!

Takođe, postoje i crvene knjige koje prestavljaju skup naučno - stručnih publikacija u kojima su navedene sve vrste organizama koje podležu zaštiti prema međunarodnoj klasifikaciji stepena ugroženosti.

Sve je više vrsta ugroženo

Zahvaljujući unikatnoj i jedinstvenoj raznovrsnosti i raznolikosti živih formi biljaka, životinja i mikroorganizama opstaje život na Zemlji. Iz simbioze čoveka i prirode nastale su brojne kultivisane biljne i životinjske vrste. Vekovima su se sticala znanja i veštine, koje su se prenosile na potomke. Mi i dan danas crpimo saznanja iz daleke prošlosti, mada često nismo svesni vrednosti svega toga.

Na osnovu iznesenih činjenica trebalo bi da se dobro zamislimo nad ovim zastrašujućim podacima i ozbiljnije razmislimo gde će nas to budućnost odvesti. Ako ovako nastavimo, upitan je čak i sopstveni opstanak!


Foto prilog


Tagovi

Biološka raznovrsnost Biodiverzitet Poljoprivredna proizvodnja Ekosistem Crne knjige Crvene knjige Ekološka proizvodnja Klimatske promene


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.