Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 21.03.2018. 16:00

Biomasa - šansa za opstanak na selu

Bioenergija je značajan resurs za našu zemlju, a posebno biomasa, za koju stručnjaci kažu da bi mogla da zadrži mlade na selu.

Foto: Pixabay / recyclind
  • 1.131
  • 111
  • 0

Srbija trenutno ima samo 10 biogasnih postrojenja sa ukupnim kapacitetom od 12 megavata, dok ih je u Nemačkoj oko 9.000. Upravo su kompanije iz ove zemlje posetile Srbiju, kako bi pronašle potencijalne strateške partnere u ovoj oblasti. Kako je rečeno na stručnoj konferenciji "Biomasa i biogas u Srbiji", bioenergija je značajan resurs za našu zemlju, ali je pred njom dug put. 

"Cilj je da se povežu uspešne nemačke kompanije sa domaćim preduzećima radi razmene tehnologije i iskustava. Nemci su došli da istraže tržište, a mi smo tu da im pomognemo. Zainteresovani su za partnerstva u prodaji, eventualno otvaranje predstavništva i slično", prenosi B92 reči koordinatora projekata u Nemačko-srpskoj privrednoj komori Stevana Đurića.

Šansa za mlade na selu

Član Upravnog odbora udruženja Biogas Srbije Dragan Zukić rekao je da bi ulaganje u biogas moglo da bude rešenje za mlade ljude koji žele da ostanu na selu. Međutim, skrenuo je pažnju da prosečno poljoprivredno domaćinstvo to ne može samo da radi, nego da je potrebno udruživanje

"Velika gazdinstva čak mogu i samostalno da se bave time. U startu je skupa tehnologija, ali je investicija vrlo isplativa već posle sedam ili osam godina. Sada je najvažnije da se produži važenje Uredbe o podsticajima za obnovljive izvore odnosno za biogas i elektrane,  koja ističe ove godine", rekao je Zukić.

Dodao je da je potrebno obezbediti povoljne kredite, kao i da su nemačke banke zainteresovane za finansiranje tih investicija. Naglasio je da će ova oblast biti sve više u fokusu zbog evropskih integracija naše zemlje, kao i da će poljoprivrednici uskoro imati obavezu da na propisan način zbrinu poljoprivredni otpad.


Izvori

B92


Tagovi

Stevan Đurić Dragan Zukić Biomasa Bioenergija Nemačka Biomasa i biogas u Srbiji Selo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.