Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubičice
  • 18.04.2022. 16:30
  • Pčinjski okrug, Gornji Neradovac, Vranje

Čaj i liker od divlje ljubičice - neznana lekovita svojstva

Cvet divlje ljubičice je jestiv i bogat vitaminom A i C.

Foto: Gordana Nastić
  • 2.262
  • 382
  • 2

Čim su i ovog proleća u vranjskom kraju procvetale divlje ljubičice mnogi njegovi žitelji krenuli su da beru ove cvetove kako bi od jednog dela napravili liker, a drugi osušili za čaj.

Njima se svake godine pridruži i novi broj berača koji su se u međuvremenu na sopstvenom primeru uverili koliko je čaj od ovog bilja u kombinaciji sa medom dobar za jačanje imuniteta ljudskog organizma, ali i ublažavanje tegoba kod prehlade i gripa i hroničnog bronhitisa. Otuda su svi oni negde od 25. marta, pa do 10. aprila počeli detaljno da pretražuju zabačene obronke bogate šumskim rastinjem, ali i obale obližnjih potoka i reka kako bi nabrali željenu količinu mirisnih i lekovitih cvetova.

Cveće iz bašte direktno na tanjir

Ove godine bilo ih je na pretek pa je svako mogao da nabere koliko je hteo. Mnogi su prvi ubrani cvet ove jestive biljke, na zaprepašćenje onih koji to ne znaju, odmah stavili u usta i pojeli znajući koliko je bogata vitaminom A i C.

Kako se pravi čaj?

Ubrane cvetove najveći broj berača će tokom godine osušiti u hladu gde ima dobro provetravanje. Od ovako osušene biljke spremiće i veoma ukusan i lekovit čaj, a za šta su neophodne samo dve kašike dobro osušenih i izmrvljenih delova divlje ljubičice, 2,5 dl vode i kašika meda. Suvu mešavinu ove biljke najpre treba preliti hladnom vodom i staviti na vatru gde je treba zagrejati do vrenja i potom kuvati još pet minuta.

Suvu mešavinu preliti hladnom vodom

Ovako skuvan potom treba procediti, a zatim i ohladiti toliko da bude mlak i tek tada treba staviti kašiku meda i dobro promešati. Ovaj čaj kod zapaljenja grla i bronhitisa treba piti tri puta na dan i to po jednu šoljicu. Biljka ljubičice inače blagotvorno deluje i na sistem varenja, kožu, pospešuje mokrenje i pražnjenje creva, astme, pneumokonioze, infekcija disajnih organa, kašlja i promuklosti i veoma pomaže kod pojave nesanice i glavobolje.

Kako se pravi liker?

Lekovita svojstva ove biljke i te kako su poznata i Slavoljubu Ljubiću iz Gornjeg Neradovca kod Vranja, koji od nje ume da napravi fantastičan liker. Berbu cvetova on uvek prepusti ženskom delu svoje porodice, ali ne i pravljenje likera. Proces spremanja ovog ukusnog napitka počinje tek kada njegovi ukućani očiste ljubičice od peteljke. Tada on u staklenu flašu ili balončić ubaci 10 supenih kašika svežih cvetova i prelije litrom rakije prepečenice koju sam peče u rakijskom kazanu, uprkos tome što u receptu stoji da to treba učiniti votkom.

"Ovako sjedinjenu masu u dobro zatvorenom sudu treba ostaviti da stoji na toplom mestu mesec dana i s vremena na vreme je promućkati. Najbolje bi bilo da to bude prostorija koja se zagreva", savetuje Ljubić i ističe da posle mesec dana treba na cedaljki procediti rakiju u kojoj su stajale ljubičice. 

U staklenu flašu ili balončić ubaci 10 supenih kašika svežih cvetova i prelije litrom rakije

Kada se to uradi u poseban sud skuvati šećerni sirup od 300 grama šećera i tri decilitra vode. Čim se sirup ohladi u njega dodati proceđenu rakiju i promešati.

"Dobro je da se sjedinjena masa ovog likera ostavi da odstoji još mesec dana kako bi poprimio bolji ukus. U liker se po želji može se dodati malo konjaka ili ruma kako bi se dobio još bolji ukus", kaže naš sagovornik i ističe da je liker od ove biljke spremljen na ovaj način najbolji i da ljudi najviše vole da ga piju u vreme krsnih slava.


Tagovi

Ljubičica Čaj Liker Slavoljub Ljubić


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]