Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Puter
  • 26.05.2024. 10:00
  • Šumadijski okrug, Aranđelovac

Da li ste probali puter od oraha? Jovica ga pravi po posebnoj recepturi

Ove namaze od orašastih plodova mogu koristiti i deca, ali i dijabetičari. U pitanju su prirodni proizvodi bez ulja, šećera i soli.

Foto: Sanja Dovečer
  • 213
  • 53
  • 0

Kvalitet sirovina koje koristi Jovica Kuzmanović iz Aranđelovca na svom poljoprivrednom gazdinstvu za pravljenje zdravih namaza od orašastih plodova mora biti vrhunski. Kako se ne bi izgubila nutritivna svojstva i da bi se dobila fina i kremasta struktura, koristi kameni mlin. Za sada, pravi zdrave i kvalitetne namaze od oraha, lešnika, badema, indijskog oraha, pistaća, kikirikija.

"Iz ličnih zdravstvenih razloga prvo sam napravio puter od oraha, a onda su nastali i ostali namazi. Svi imaju velike zdravstvene benefite, prirodni su, a počeo sam da pravim namaze od oraha koji rastu na mom imanju", započinje priču Kuzmanović.

Osim njega, ovaj namaz počeli su da jedu i svi u porodici, nakon čega je odlučio i da ih pravi za prodaju.  

"Orašasti plodovi su veoma korisni u svežem obliku i posebno su značajni za kardiovaskularni i probavni sistem. Oni koji su probali neki od ovih namaza, vraćaju se i to mi je najbolja reklama i pokazatelj da su u pitanju kvalitetni proizvodi.”

Zdravi namazi za decu i dijabetičare

Putere od orašastih plodova mogu koristiti i deca, ali i dijabetičari. U pitanju su prirodni proizvodi bez ulja, šećera i soli. 

"Ako pričamo o ukusima, potrošači najviše vole lešnik, orah, badem. Ima i onih koji biraju indijski orah ili pistaće, svaki je ukus za sebe", kaže ovaj proizvođač.

Kako objašnjava, svaki ima veliku nutritivnu vrednost.

Kuzmanović pravi šest vrsta putera

"Izdvojio bih indijski orah i kikiriki jer na 100 grama proizvoda indijski orah ima 31 gram proteina, a kikiriki 25. Mnogo ih koriste sportisti, ali nema prepreka nikakvih, pa ih mogu jesti i starije osobe, deca, dijabetičari."

Namaz od lešnika, meda i kakaa

Kuzmanović napominje i da je nedavno napravio i jedan novi proizvod od lešnika sa dodatkom meda i organskim kakaom.

“Novi krem koji sam napravio je od lešnika sa dodatkom meda i organskog kakaa, pa ćemo videti kakve će biti reakcije potrošača. Veoma je ukusno, prava energetska bomba, a može se koristiti da se njime popravi ukus smutija, voća i povrća. Može da se koristi i u slatkoj i u slanoj varijanti.”

Kako iskoristiti zelene orahe? Osim u liker, idu u džem, a mogu se i kiseliti

Sve više je ljudi koji vode računa o ishrani, pa su i ovi prirodni puteri nešto što može da se jede za doručak, užinu ili večeru.

"Nije mi bilo lako da dođem do ovakve teksture proizvoda, isprobao sam više načina. S obzirom na to da nema dodataka soli, šećera, ulja niti konzervanasa, pomučio sam se, ali sam ipak uspeo da dođem do savršene teksture. Mora da postoji jedna blaga termička obrada, jer ne postoji drugi način da se dođe do kompaktne mase”, objašnjava Kuzmanović, dodajući da od šest vrsta koje pravi ipak izdvaja orah i lešnik.

"Njih sam prve napravio i potiču od sirovina koje dobijam na svom imanju.”

Ne treba preterivati 

Svaki od ovih proizvoda ima određene nutritivne vrednosti, pa ne treba preterivati sa korišćenjem, savetuje Kuzmanović.

"Preporuka je da se dnevno koristi do 50 grama, to je sasvim dovoljno za jedan doručak. Ove proizvode sam uveo u ishranu moje dece, jer su konditorski puni zasićenih masti i šećera i to je ono što je najštetnije za naš organizam.”

Kada je počinjao, prva ideja mu je bila da ih preporučuje onima koji se bave intenzivnim fizičkim aktivnostima.

Lepo pakovanje i još lepši ukus

"Tu sam prvenstveno mislio na sportiste, na one koji vežbaju u teretani, jer svi ovi puteri sadrže dosta proteina u prirodnom obliku. Mogu ga koristiti i oni koji poste. Na primer, jedan obrok može biti taj da se namaže puter od oraha na hrono ili hleb od celih zrna žitarica. Sa maslinama to može biti slani doručak, a sa sušenom brusnicom ili kajsijom, sladak”, savetuje Kuzmanović.

Kad je reč o čuvanju namaza od orašastih plodova, preporuka je da budu u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu. Neotvorena tegla može stajati tako i do šest meseci, a ukoliko je otvorena, ne bi trebalo da se čuva duže od 30 dana. Ovaj proizvođač ima u planu da poveća broj stabala lešnika, ali i da počne da sadi kikiriki koji su njegovi roditelji sejali u bašti.


Foto prilog


Tagovi

Puter od kikirikija Puter od oraha Puter od lešnika Puter od badema Jovica Kuzmanović


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.