Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Mravi
 • 25.06.2019. 10:00

Da li su mravi štetni ili korisni na parceli - određuje njihova brojnost

Mravi su prirodni neprijatelji za gusenice, larve muva, puževa i krpelja. Prema tome, njihovo prisustvo automatski smanjuje broj štetnih insekata. Oni svakodnevno kopaju i stotine podzemnih tunela, čime obezbeđuju visokokvalitetno provetravanje za korenov sistem. Za dve do tri godine, oni mogu ispuniti tlo kiseonikom dubine 1,5 metara dok povećavaju sadržaj vlage u zemljištu do 90%.

Foto: Depositphoto/lamTK
 • 1.970
 • 64
 • 2

Istraživanje koje je sprovedeno u Kini pokazalo je da mravi utiču na povećanje organskih materija u zemljištu i tako popravljaju njegov kvalitet i pospešuju rast i razvoj biljaka. Naime, kada mravi prokopavaju zemlju, oni na površini formiraju malč koji omogućava duže zadržavanje vode u zemljištu.

Postavlja se pitanje gde onda izbacuju zemlju koju su iskopali? Na površinu zemljišta. Male gomile zemlje koje se zovu mravinjaci, ono je što pedolozi nazivaju mini malčevima.

Pored toga što stvaraju veliki broj malčeva svuda, takođe pomažu i u zaštiti životne sredine tako što u zemljište uvlače mnoge ostatke hrane i insekata, a potom ih razlažu. U ove materije spadaju tela insekata, lišće, šećer i voda.

Mravi pospešuju kvalitet malča

Mravi su karika u lancu prirodnog kruženja hranljivih materija u prirodi. Hraneći se drugim štetnim insektima, štite biljke. Kada kopaju tunele u zemlji, oni ispunjavaju tlo kiseonikom. Na taj način, ono postaje bogato azotom, kalijumom i humusom.

Naučnici su dokazali da procenat vlažnosti zemljišta zavisi od toga koliko dobro mravi naprave malč, kao i da on utiče na celokupnu strukturu.

Jedina mana ovih malčeva je to što se gomilice koje prave mogu raspasti čim padne kiša ili sneg. Međutim, kako su ovi insekti vredni, imaju tendenciju da uvećavaju svoje mravinjake i da grade nove nakon padavina.

Dakle, u teoriji, oni generalno pospešuju kvalitet malčeva i zemljišta, piše Science Daily.

Njihovo pozitivno delovanje na parceli

Mravi blagotvorno deluju u polju tako što su prirodni neprijatelji gusenica, larvi muva, puževa i krpelja. Prema tome, njihovo prisustvo automatski smanjuje broj štetnih insekata. Oni svakodnevno kopaju i stotine podzemnih tunela, čime obezbeđuju visokokvalitetno provetravanje za korenov sistem. Za dve do tri godine, oni mogu ispuniti tlo kiseonikom dubine 1,5 metara dok povećavaju sadržaj vlage u zemljištu do 90%.

Obogaćuju zemlju hranljivim materijama. Zbog njihove prisutnosti, nivo kalijuma i fosfora u rastvorlljivom obliku povećava se do 10 puta, što doprinosi povećanju plodnosti. Mravi su takođe uključeni u distribuciju semena različitih biljaka. Na nekim žitaricama priroda je čak stvorila delove koji su ukusni za mrave. Oni jedu seme, a zatim ih šire dalje od primarnog staništa. Naučnici su otkrili da u proseku stanovnici jednog mravinjaka uništavaju do dve hiljade štetnih insekata u jednom letnjem danu.

Preventivne mere u bašti

Važno je napomenuti da su ovi insekti uvek prisutni u malom broju, ali tada obično ne nanose štetu. Da li su mravi u bašti dobri ili loši - određuje njihov broj. Redovno kopanje uništava mravinjak i nateraće ih da se presele na drugo mesto. Takođe ih obeshrabruje ubacivanje vapna i pepela u njihovo leglo. Ova jednostavna tehnika pomaže i deoksidaciji zemljišta.

Efikasna je i alternativna mera - uništavanje lisnih vaši jer se na taj način uništava izvor hrane za mrave. Kako bi se smanjila verovatnoća njihovog pojavljivanja, voćne i drvenaste biljke, kao i grmlje treba tretirati rastvorom uree pre cvetanja pupova. Takođe, u proleće moraju se pažljivo pratiti mladi izbojci i pravovremeno uništiti štetočine. Za lisne vaši dobro pomaže rastvor sapuna, koji se može pripremiti od sapuna za pranje ruku ili deterdženta za pranje posuđa.

Najzdravije su biološke metode

Jedan od najefikasnijih ekoloških sredstava za borbu protiv mrava je upotreba peršuna. Njegov miris odbija insekte i čini njihovu prisutnost u svojoj okolini nepodnošljivom. Uberite lišće peršuna, lagano zgnječite kako biste pojačali ukus i raširite u blizini mravinjaka. Miris ove biljke neće ubiti mrave, ali će usloviti njihovo masovno preseljenje u povoljnije sredine.

Paradajz takođe pomaže u borbi protiv mrava. Njegova efektnost objašnjava se prisutnošću toksične supstance glikoalkaloida solanina, koji se ne nalazi samo u granama biljke već i u zelenim plodovima. Za borbu protiv mrava, bilo koji vegetativni delovi, koji nisu pogođeni gljivičnim bolestima, biće odgovarajući. 

Oslobodite se mrava na parceli

Kako bi se potpuno oslobodili mrava, potrebno je samo krečiti mravinjak. Da biste to učinili, možete ga posuti vapnom, pepelom ili finom drvenom piljevinom. Razmislite o drugim, korisnim načinima uništavanja i plašenja mrava u zemljištu poput:

 • Crni mravi ne podnose miris biljaka. Možete posejati peršun, lovor, anis, valerijanu, rabarbaru u bašti. Smatra se da je dobra preventivna mera i isečeni na komade beli luk ili grančice pelina.
 • Soda za pečenje pomešana sa vapnom odlična je za suzbijanje. Ovaj prah treba posuti na stazi i nasip.
 • Borna kiselina sipa se u mravinjak, dodavanjem pet kašika šećera na jednu čašu rastvora. 
 • Tretiranje mesta invazije amonijakom, pomaže protiv nakupljanja insekata, kao i u borbi protiv lisnih vaši.
 • Da biste se rešili mravinjaka, u njega ulijte otrovnu smesu. Dodajte čašu suncokretovog ulja, čašu tečnog sapuna i čašu sirćeta na pet litara vode. Zatvorite mravinjak folijom i ostavite dva dana.

Štete od ovih insekata

Mravi, tražeći hranu za svoje potomstvo, pojedu i mnoge korisne biljke. Najviše od svega, vole da jedu jagode, ribizle, krompir, šargarepu i druge gajene useve. Često oštećuju i sadržaj cvetnih pupova, uzrokujući smrt i otpadanje latica, a osim toga, mogu oštetiti i travu.

Neke od značajnijih šteta koje mogu da naprave su:

 • hraneći se sokom gajenih biljaka i drveća, baštenski mravi grizu zaštitni omotač. Na ovaj način biljku mogu zaraziti gljivice, bakterije i zahvatiti je razne infekcije
 • u bašti često jedu semenke i biljke
 • vole slatko, što dovodi do toga da jedu crveno voće i povrće
 • na mestu njihovog boravka menja se kiselost tla, što je štetno za rast zasada
 • baštenski mravi, posebno oni koji se hrane lisnim vašima, bez lisnih vaši, osuđeni su na glad

Borba protiv mrava iscrpljujuća je i dugotrajna. Najefikasniji način je hemijskim sredstvima. Uz pomoć insekticida, možete uništiti sve štetočine za kratko vreme. Primenjeni preparati štetno deluju na nervni sistem mrava i štetočina. Preporuka su Anthocid D, Grom, Brodisan A

Efikasnije je primeniti kontaktne insekticide i otrovne mamce koje mravi jedu. Svi preparati funkcionišu po istom principu - sadrže supstancu koja uzrokuje paralizu.


Izvori

Science Daily


Tagovi

Korisni mravi Mravinjak Biološke metode Provetravanje zemljišta Prirodni malč


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.