Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplin
  • 04.12.2018. 20:15

Danska: Ulaganje u pogone za proizvodnju biogasa od stajnjaka

Ponuđen je koncept udruživanja nekoliko poljoprivrednika u svrhu proizvodnje biogasa.

Foto: Bigstockphoto/MartinFredy
  • 123
  • 16
  • 0

Neki gledaju u budućnost: preko polovine danskih poljoprivrednika spremno je da uloži u zajedničke pogone za proizvodnju biogasa od stajnjaka. Danska, zemlja koje već danas preko 80 odsto svojih energetskih potreba zadovoljava vetroelektranama do sredine decenije želi svu svoju energiju da dobija iz obnovljivih izvora, a biogas je jedan od elemenata nacionalne energetske slagalice. Postavljen je cilj desetpostotnog udela biogoriva u prometu, ali i preradu polovie stajnjaka u biogas do 2020. godine.

Ovaj poslednji cilj izgleda neće biti dostignut, jer ponuđeni model nije odgovarao poljoprivrednicima. Zato je osmišljen novi koncept sa dva ili više poljoprivrednika, koji udružuju resurse i kolektivno ulažu u sosptveni pogon za biogas. Ti mini pogoni bi obrađivali prosečno 25.000 tona stajnjaka godišnje -  nekih 500 krava proizvodi tu količinu stajnjaka. Tona stajnjaka daje oko 10NM3 biogasa. Jedan NM3 biogasa proizvodi 9,67 KWh. Preneseno u praksu, prosečan pogon za proizvodnju biogasa, dakle onaj koga hrani nusproizvod farme/farmi sa nekih 500 krava, osigurava dovoljno energije za prosečne potrebe 455 kuća. Ulaganja? Prema studijama, to je između 40,24 i 53,56 evra po toni.

Prednosti ovog koncepta su da okupljaju farmere oko zajedničkog cilja i da je sirovina doslovno na pragu postrojenja za proizvodnju biogasa. Potencijalni investitori računaju na uobičajeno izdašnu podršku države, od povoljnih kredita do jednako povoljnih ugovora. Ali anketa je među zainteresovanima pokazala da su voljni da prihvate 40-postotnu redukciju podrške u zamjenu za napuštanje partnerstva sa državom, ukoliko ocene da im se to više isplati.


Tagovi

Biogas Stajnjak Danska Mini pogon


Autorka

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt veka dopisnica iz Brisela, sa preko 25.000 članaka. Dugogodišnja saradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.