• Organska proizvodnja
  • 17.11.2018. 12:30

David Mezei otkriva mađarski recept za povećanje organske proizvodnje

Za samo tri godine, od 2013.-2016. godine, površine pod organskom proizvodnjom u Mađarskoj povećane su za skoro 50.000 hektara.

Foto: Bojan Kecman
  • 572
  • 126
  • 0

Mađari su poznati kao buntovnici u Evropskoj uniji, ne samo po pitanju migranata, pa ne čudi što su takvi i u oblasti organske proizvodnje jer, kako kažu, niko ne može da im bude ispred interesa domaćih proizvođača.

Povećali budžet za tri puta

Država je donela odluku da do 2020. godine, iz agrarnog budžeta, izdvaja 200 miliona evra za organsku proizvodnju, što je 4.6% ukupnog budžeta za poljoprivredu, tačnije 4.3 milijarde evra. Podsticaji za jabučaste voćne vrste, u periodu konverzije koji traje tri godine, iznose 1.040 evra/ha, za ostalo voće 734 evra/ha, a povrće, 516 evra/ha. Kada se uspostavi proizvodnja, odnosno, dobije sertifikat, fiksni godišnji iznos iznosi 802 evra/ha za jabučasto voće, 568 evra/ha za ostale voćne vrste i 366 evra/ha za povrće.

Organska pijaca kao glavni prihod poljoprivrednih proizvođača

Odustali smo od dodatnih pravila iz EU regulative 834/2007 što je imalo za rezultat povećan broj zahteva za podsticaje i za tri puta povećali budžet za organsku proizvodnju. U tih 200 miliona evra uračunat je novac za sertifikaciju“ kaže dr David Mezei, iz državnog sekretarijata za poljoprivredu i seoski razvoj Mađarske.

U budućnosti planiraju 350.000 ha pod organskom proizvodnjom

Prema njegovim rečima, generalna tendencija u Evropskoj uniji jeste da se ukidaju premije za proizvedeno i prodato voće i povrće i zato su u Mađarskoj prešli na podršku proizvodnji po hektaru.

"Sa 84.421 hektara u 2013. godini površine pod organskom proizvodnjom povećale su se na 133.679 hektara u 2016. godini. Naša namera jeste da površine u skorašnjoj budućnosti povećamo na 350.000 hektara, što je u skladu sa nacionalnom Strategijom za seoski razvoj", ističe Mezei dodajući da je uslov da mađarski poljoprivrednik koristi EU oznaku za organski proizvod sertifikat dobijen od domaće sertifikacione kuće, koja je priznata u Evropskoj uniji.

Jedna od takvih kuća, a ujedno i vodeća u Mađarskoj je Biocontroll iz Budimpešte, čiji je vlasnik i osnivač BioKultura, federacija koja okuplja sedam regionalnih i pet profesionalnih asocijacija iz sektora organske poljoprivrede sa teritorije Mađarske.

Kanjo Zolt (Kanyo Zsolt), inspektor u ovoj kući precizira da je Biocontroll zvanični partner Ministarstva poljoprivrede Mađarske i državnog sekreterijata za ruralni razvoj Mađarske, za sertifikaciju organskih proizvođača.

Organska pijaca se održava svake subote u Budimpešti

Biocontroll  ima više od 4.000 kooperanata i oni nas plaćaju. Godišnja članarina nije velika, a proizvođači svoj interes u organskoj proizvodnji nalaze u tome da su cene organskih proizvoda više u odnosu na proizvode iz konvencionalne poljoprivrede. Naš posao je da kontrolišemo da li proizvođači proizvode po principima organske proizvodnje, a novac za sertifikaciju dobijaju od države“ ističe Zolt.

Organska pijaca glavni izvor prihoda

Glavni izvor prihoda mađarskim proizvođačima organske hrane je organska pijaca koja se redovno održava, svake subote, u Budimpešti, u periodu od 06:30 do13 sati. Oko 100 poljoprivrednih proizvođača imaju priliku da izlažu svoje proizvode.

Uslov da bi se steklo pravo na izlaganje jeste da je organski proizvođača sertifikovala kuće Biocontroll. Zakup štanda je samo tri evra po metru kvadratnom. Kupaca ima, najviše majki sa malom decom.


Foto prilog


Tagovi

Sertifikat Organska proizvodnja Biocontroll Budimpešta David Mezei Kanyo Zsolt Organska pijaca


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.