Inspekcije su pokazale da gotovo svaki deseti proizvod sa etiketom “ekološko“, ne zadovoljava striktne EU kriterijume.
Ekološko ili “ekološko“? U Holnadiji to nadzire Skal Biokontrol, sa licencom Ministarstva poljoprivrede, a deluje u skladu sa evropskim standardima i propisima koji važe širom Evropske unije. Agencija je upravo objavila rezultate jednogodišnjeg rada, naznačivši da kontrolisani proizvodi sa 220 farme, poput mesa, jaja, povrća, mleka i mlečnih proizvoda, med ali i uslovi držanja životinja - nisu zadovoljili standarde.
Sprovedeno je 1.500 kontrolnih pregleda, neki su ponovljeni istog dana, poput nalaza da su svinje u uzgoju gladne. Inspektori su došli kasnije popodne, životinje i dalje nisu bile nahranjene i usledila je prijava. U zemlji poput Holandije to se smatra skandaloznim.
Ekološko je zaista ponekad samo “ekološko“ jer, gotovo jedna od deset provera, tvrde inspektori Skal Biokontrole, ne zadovoljava, u potpunosti ili delimično, veoma stroge uslove za kategoriju eko proizvoda. “Šokirani smo. Istina, samo donekle očekivali smo izvesna odstupanja od pravila, ali ne u tolikoj meri“, komentarisao je za nacionalni TV kanal specijalista za kvalitet hrane, Gertjan Šafsma.
Stručnjak je potom umirio javnost naglašavajući da niti u jednom slučaju kršenje propisa nije značilo i ugrožavanje zdravlja potrošača. Neregularnosti su narušile “samo“ sliku eko hrane u javnosti. Konačno, i džep potrošača, jer su ekološki proizvodi očekivano kvalitetniji i zahtevniji što se proizvodnje tiče, skuplji od standardnih.
Inspekcije su ukazale da je najviše prekršaja nađeno u području brige o životinjama, uglavom su ih neredovno hranili, neretko držali u nezdravim uslovima, bez menjanja slame, u uskim prostorima.
Kao težak prekršaj po holandskim merilima, navedena je svinjetina proizvedena kao “biološka“ ali provere su rekle drugačije. Inspekcija se na imanje vratila četiri meseca kasnije, nalaz je bio isti kao i prvi, dakle prekršena su pravila ekološke proizvodnje pa je proizvođaču uskraćen sertifikat bio - proizoda.
Proizvođači voća i povrća, sa druge strane, dobivši svoj sertifikat “ekološkog“, nastavili su koristiti nedozvoljene hemikalije, uglavnom đubriva i pesticide zabranjene u eko uzgoju.
Prekršioci ne gube odmah etiketu “ekološko“ za njihove proizvode budući da se prekšaj mora ponoviti pa opet dokazati, potom kreće nova procedura. Proizvodi se još uvek smeju plasirati na tržište kao “ekološki“ jer su takvi zakoni. Tek kad se zaključi dokazni postupak, donosi se odluka da li je proizvod još uvek dostojan etikete najkvalitetnijeg.
Tagovi
Autorka