Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paradajza
  • 10.03.2023. 07:30

Ekstrakt sladića štiti paradajz od opasnih oboljenja

Novo istraživanje je pokazalo da ekstrakt ima odlično delovanje protiv gljivica i bakterija.

Foto: Wikimedia commons/Юрий Данилевский
  • 251
  • 48
  • 0

U nedavnom istraživanju dokazano je da ekstrakt korena sladića Glycyrrhiza glabra može da se koristi kao fungicid i baktericid, objavljeno je u APS Journals. Odličan je protiv plamenjače, krastavosti i drugih oboljenja.

Ovaj grm vodi poreklo iz Azije i Mediterana, a pripada porodici mahunarki. Od davnina se koristi u narodnoj medicini. Komercijalno služi kao prirodni zaslađivač i aditiv za ukus u duvanskoj, fitofarmaceutskoj i konditorskoj industriji, u kozmetici, a sada je otkrivena primena u poljoprivredi.

Delotvorno prirodno sredstvo

Zabrinutost zbog rizika upotrebe pesticida i njihovog uticaja na neciljne organizme stimuliše razvoj i primenu ekološki prihvatljivih proizvoda. U ovom istraživanju su u tu svrhu korišćeni listovi sladića. Testirano je njegovo delovanje kao fungicida i baktericida. Ispitivao se njegov uticaj na na virulenciju patogenom bakterijom Pseudomonas syringae prema modelnoj biljci Arabidopsis thaliana, kao i prouzrokovačima oboljenja na paradajzu koja izazivaju Clavibacter michiganensis, Xanthomonas campestris i Phytophthora infestans.

Reč je o prouzrokovačima veoma teških oboljenja paradajza koji mogu dovesti do propadanja kompletnog useva.

Tako je Pseudomonas syringae prouzrokovač oboljenja crne pegavosti lišća i krastavosti plodova, Clavibacter michiganensis izaziva uvenuće biljaka, dok Xanthomonas campestris izaziva pojavu bakterioznu pegavost lišća i krastavost plodova. Najpoznatije oboljenje izaziva gljivica Phytophthora infestans, reč je o plamenjači.

Sladić se koristi kao prirodni zaslađivač i cenjen je u narodnoj medicini

Rezultati pokazuju da ekstrakt lista sladića modulira imunološki odgovor biljaka na patogene, uključujući reakcije na bazi salicilne kiseline i etilena. Ekstrakt lista može biti efikasna alternativa u organskoj i integrisanoj poljoprivredi i doprineti smanjenju upotrebe bakra i upravljanju otpornošću.

Da je sirovi materijal lista vrlo efikasan u kontroli gljivičnih i biljnih patogena oomiceta, koji inhibiraju infekcije visoko važnih agronomskih biljaka, dokazano je u studijama "Scherf et al. 2012., Schuster et al. 2010." i "Treutwein et al." još 2010. godine.

Rezultati pokazuju da ekstrakt lista inhibira proliferaciju, odnosno sprečava umnožavanje bakterija in vitro. U tu svrhu Arabidopsis thaliana i paradajz su izloženi kulturama patogena. Tretman različitim koncentracijama ekstrakta pokazao je da i veoma mala količina efikasno inhibira rast bakterija.

Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Bolesti paradajza Sladić Plamenjača paradajza Krastvost paradajza Glycyrrhiza glabra


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]