• Evropski parlament
  • 29.11.2017. 09:00

EU za moderna i jedinstvena pravila u eko proizvodnji

Cilj je da se osigura pošteno tržišno takmičenje poljoprivrednika i operatera, da se spreče prevare i nepoštene prakse i da se stekne veće poverenje potrošača u ekološke proizvode.

Foto: congerdesign / Pixabay
  • 135
  • 8
  • 0

Članice zastupljene u Posebnom odboru za poljoprivredu (SCA) potvrdile su sporazum o reviziji postojećih propisa o organskoj proizvodnji i označavanju organskih proizvoda za koje je 28. juna postignut privremeni sporazum s Evropskim parlamentom.

Nova pravila postavila su više modernih i jedinstvenih pravila širom EU sa ciljem podsticanja održivog razvoja ekološke proizvodnje u EU. Takođe, imaju za cilj da osiguraju pošteno tržišno takmičenje poljoprivrednika i operatera, da se spreče prevare i nepoštene prakse i da se stekne veće poverenje potrošača u ekološke proizvode.

Sledeći koraci

Nakon odobrenja, osoba zadužena za odnose sa javnošću SCA će poslati pismo predsedniku Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta.

Ako Parlament na plenarnoj sednici usvoji kompromisni tekst, koji je odobrio SCA, Veće će usvojiti isti tekst u prvom čitanju bez izmena i dopuna.

Novi propis će važiti od 1. januara 2021. godine.

Foto: congerdesign / Pixabay


Izvori

AgPress


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi