Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočina luka
  • 09.03.2024. 07:30

Evo kako sprečiti pojavu lukove muve, a kako je suzbiti ako je došlo do napada

Lukovoj muvi pogoduje toplo vreme i povećana vlažnost. Može dovesti do potpunog propadanja useva

Foto: Depositphotos/OlgaMirMir
  • 943
  • 58
  • 0

Lukova muva (Delia antiqua) je jedna od najopasnijih štetočina koja napada razne vrste lukovičastog bilja poput crvenog luka, belog luka, praziluka, ljutike (šalot), ali i cveće kao što su narcis, lala, zumbul i slično. Ipak, najveću štetu pravi na crvenom luku, koji zbog toga nije komercijalno iskoristiv. Pogoduje joj toplo vreme i veća vlažnost.

Prva prolećna generacija je najopasnija jer napada još nerazvijene biljke. Štetu prave larve (naslovna fotografija, op.ur.) koje se hrane stabljikom, prave tunele i ostavljaju izmet. Pored toga, na oštećenim mestima se mogu pojaviti gljivice čađavice što dovodi do truljenja. Napadnuta biljka vene, unutrašnji listovi se uvijaju, žute i počinju da se suše.

Ima dve do tri generacije godišnje. 

Kako preventivno delovati?

Kako bi sprečili razvoj ove štetočine, najvažniji je plodored, a to znači da luk na isto mesto ne treba saditi najmanje četiri godine. Takođe, treba ga saditi najmanje 400 metara od drugog lukovičastog povrća, ali i mesta gde je bilo posađeno prošle sezone. 

U suzbijanju može pomoći ranija ili pak kasnija sadnja

Manje površine mogu se prekriti agrotekstilom koji će fizički sprečiti napad lukove muve. 

Odbijaju je mirisi drugih biljaka kao što je šargarepa, celer, žalfija, menta. Ipak, one moraju biti već razvijene u vreme kada sadimo luk. 

Šta ako je došlo do napada? 

Ako je već došlo do napada, mogu pomoći žute lepljive ploče i posude pomoću kojih ćete smanjiti broj odraslih kukaca, a onda posledično i ličinki koje prave najviše štete. 

U suzbijanju pomažu biljni preparati kao što je onaj od zove. Potrebno je kilogram lišća potopiti u vodu i ostaviti 24 sata. Nakon toga prokuvajte, ohladite i procedite, pa nerazređeno prskajte po luku. 

Za zaštitu mnogi koriste pepeo koji se posipa po usevu, a postupak se ponavlja svakih tri do četiri nedelje. 

Šećerni rastvor se takođe smatra delotvornom. U 10 litara vode, po mogućnosti kišnice se umeša 200 gr šećera i dobro razmuti. S ovom se otopinom zaliva luk u razmacima od sedam do 10 dana. Deluje preventivno, ali i ako je došlo do napada. 


Tagovi

Crveni luk Sadnja luka Lukova muha Prevencija Suzbijanje Biljni pripravci


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.