Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 19.06.2018. 16:15

Fenomena: Podrška razvoju organske poljoprivrede

Memorandum o razumevanju i podršci razvoju organske poljoprivrede u Zlatiborskom, Raškom i Podunavskom okrugu predviđa da se od sledeće godine 3% agrarnog budžeta izdvaja za organsku poljoprivredu, sa tendencijom povećanjavanja za 1% svake sledeće godine.

Foto: Bigstock / Alex_eg
  • 493
  • 73
  • 0

Na polju organske poljoprivrede, Srbija u velikoj meri zaostaje u odnosu na razvijene evropske zemlje. Najveće površine pod organskom proizvodnjom u našoj zemlji raspoređene su u Vojvodini, dok u ostatku Srbije još uvek nisu napravljeni značajni koraci u širenju ovog načina poljoprivredne proizvodnje. Mali, ali značajan doprinos začetku organske poljoprivrede u ovom delu naše zemlje dao je projekat "U susret razvoju organske poljoprivrede u Zlatiborskom, Raškom i Podunavskom okrugu".

Memorandum o razumevanju i podršci razvoju organske poljoprivrede

Tokom sprovođenja projekta organizovane su brojne aktivnosti, koje su imale za cilj da podstaknu razvoj organske poljoprivrede. Nakon završenih aktivnosti, zaključak je da su ostvareni brojni pozitivni rezultati. Posebno treba izdvojiti Memorandum o razumevanju i podršci razvoju organske poljoprivrede u Zlatiborskom, Raškom i Podunavskom okrugu, koje su podržale Opštine Arilje i Velika Plana, gradovi Kraljevo i Užice, udruženje Fenomena, iz Kraljeva koje je i nosilac projekta i partnerske organizacije koje su učestvovale u sprovođenju projekta.

Kraljevo će izdvojiti 3% agrarnog budžeta za organsku poljoprivredu

Aneta Dukić, predsednica udruženja Fenomena ističe zadovoljstvo ostvarenim rezultatima: "Očekujemo nastavak i proširenje sličnog programa u narednom periodu i van ovih okruga u kojima je projekat realizovan. S obzirom na potpisane memorandume, u budućem periodu možemo očekivati podršku od donatora, ali i podršku lokalnih samouprava".

Jedan od najbitnijih članova pomenutog memoranduma je onaj koji predviđa da se od sledeće godine 3% agrarnog budžeta izdvaja za organsku poljoprivredu, sa tendencijom povećanjavanja za 1% svake sledeće godine. Memorandumom je predviđeno da se sredstva prilagode potrebama korisnika, gde je kao prioritet izdvojena sertifikacija.

DAFF obuka za organsku poljoprivredu

Poseban segment projekta predstavlja DAFF osnovna obuka za organsku i održivu poljoprivredu. U Udruženju Fenomena su naročito ponosni na veliko interesovanje za ovu obuku, pa je umesto 20, ovu obuku pohađalo 30 polaznika i polaznica. Bitno je istaći da su za ovu obuku naročito zainteresovani mladi. Obuku čini teorijski i praktični deo, a celokupan kurs organizovan je na gazdinstvu sertifikovanog proizvođača organskih proizvoda Marka Orlovića u Bapskom Polju kod Kraljeva, koji je i zadužen za praktičnu obuku potencijalnih proizvođača. Tokom obuke, polaznici su imali priliku da posete i druga gazdinstva iz navedenih okruga, koja se bave proizvodnjom organskih i tradicionalnih proizvoda.

Grad Užice podržava organsku poljoprivredu

Finansijska podrška

Polaznici obuke su imali priliku da osim pohađanja obuke apliciraju za određena finansijska sredstva, koja iako skromna, mogu olakšati početak proizvodnje. Ovj novac je namenjen pokretanju ili prelasku na organsku poljoprivrednu proizvodnju ili sertifikaciju. Nakon sprovođenja obuke, odabrana su i finansijski podržana dva biznis plana, koje su učesnici imali priliku da popune tokom obuke. Projekti su podržani sa po 65.000 dinara, koje će u određenom periodu, kada prodaju svoje proizvode, korisnici morati da vrate u DAFF fond. Ovim sredstvima sufinansiraju se troškovi sertifikacije i nabavke sirovina.

O podržanim projektima Aneta kaže: "Iz DAFF fonda ove godine podržana su dva projekta. Jedan je inovativan, odnosi se na organsku sertifikaciju uzgoja gljive bukovače i nabavku organske sirovine, micelijuma i supstrata. Drugi projekat se odnosi na organsku sertifikaciju prerade voća i povrća i nabavku repromaterijala".


Tagovi

Organska proizvodnja Fenomena DAFF Kraljevo Sertifikacija Aneta Dukić Memorandum Kraljevo Užice Velika Plana Arilje


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB