Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 25.04.2018. 08:00

Kraljevo će izdvojiti 3% agrarnog budžeta za organsku poljoprivredu

Na polju razvoja organske poljoprivredne proizvodnje naša zemlja zaostaje za većinom evropskih zemalja. Ono što ohrabruje je činjenica da se malim korakom ide ka uvećanju površina iz godine u godinu, kao i povećanju broja proizvođača ovih proizvoda.

Foto: Julijana Radenković
  • 357
  • 15
  • 0

Vest da će Danska svoju poljoprivrednu proizvodnju u potpunosti konvertovati u organsku, mnoge je pozitivno iznenadila i učinila da se bar na kratko osvrnemo na poljoprivredu kao zagađivača životne sredine, ali i čovekovog organizma. Ova vest je takođe otvorila pitanje - zašto mi ne možemo da budemo kao Danci?

Više novca za organsku proizvodnju

Iz Kraljeva nas je obradovala vest da se ipak možemo pohvaliti jednim sitnim korakom u podsticanju razvoja organske poljoprivrede. Potpisan je memorandum o saradnji između Gradske uprave grada Kraljeva i Udruženja Fenomena iz Kraljeva, kojim se između ostalog kao čin dobre volje lokalne samouprave ovog grada predlaže da se sledeće godine za organsku proizvodnju izdvoji 3% agrarnog budžeta, s tim da se ovaj procenat svake sledeće godine uvećava za 1%.

Memorandum
Potpisivanje memoranduma

Zvanični podaci pokazuju da organska poljoprivredna proizvodnja u centralnoj Srbiji zaostaje za ostatkom zemlje. Većina poljoprivrednih proizvođača nalazi se na području Vojvodine i u okolini Beograda, gde je za sada i najveća tražnja za organskim proizvodima. Zahvaljujući akcijama koje sprovodi nevladin sektor, očekivanja su da će organska proizvodnja zaživeti i u ovom delu zemlje. Konkretno u Kraljevu postoje samo dva proizvođača i jedna firma, koji su registrovani za proizvodnju organskih proizvoda, a cilj ovog memoranduma je upravo da ih bude više.

Regionalni memorandum o saradnji

Ovaj memorandum je potpisan od strane predstavnika lokalne samouprave Arilja, a biće potpisan i u Velikoj Plani i Užicu i kao deo je projekta "U susret razvoju organske poljoprivrede u Zlatiborskom, Raškom i Podunavskom okrugu", gde osim pomenutog udruženja učestvuje veliki broj partnerskih organizacija. Manifestaciju u Kraljevu i sam projekat podržalo je i Društvo pčelara Kraljevo. Važno je reći da memorandum nije obavezujući dokument, pa iz tog razloga je možda i proistekla dobra volja predstavnika lokalnih samouprava.

Organik
Organski proizvodi

Kraljevčani zainteresovani za organske proizvode

Paralelno sa potpisivanjem memoranduma, na gradskom trgu proizvođači organskih i tradicionalnih proizvoda iz Kraljeva predstavili su svoje proizvode. U njihov dobar ukus mogli su da se uvere svi polaznici, zato što su izlagači za ovu priliku pripremili posebnu degustaciju. Verica Gunjić, jedna od izlagačica na manifestaciji ocenila je da za organsku proizvodnju vlada veliko interesovanje, što se može zaključiti i na osnovu gužve koja je bila oko postavljenih tezgi:

"Kraljevčani i Kraljevčanke su veoma zainteresovani za organske i tradicionalne proizvode. Trebalo bi organizovati više ovakvih događaja, kako bi mogli da se bliže upoznaju sa ovakvim načinom proizvodnje. Manifestacije ovog tipa izuzetno su značajne za bolju promociju i prodaju ovih proizvoda".


Tagovi

Kraljevo Organska proizvodnja Fenomena Agrarni budžet


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".