• Skup o organskoj proizvodnji
  • 21.09.2016. 11:00

Forum o organskoj proizvodnji u Selenči

Prema najavi organizatora, tema ovogodišnjeg foruma je pristup izvorima finansiranja za organske proizvođače – prepreke i mogućnosti. Na skupu će biti predstavljeni i modeli finansiranja poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji.

  • 1.803
  • 561
  • 0

Forum o organskoj proizvodnji, koji tradicionalno organizuje Centar za organsku proizvodnju iz Selenče, biće održan u tom mestu 30. septembra. Prema najavi organizatora, tema ovogodišnjeg foruma je pristup izvorima finansiranja za organske proizvođače - prepreke i mogućnosti. Na skupu će biti predstavljeni i modeli finansiranja poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji.

O pristupu finansijama, preprekama i mogućnostima, govoriće dr Isidora Ljumović iz Instituta ekonomskih nauka u Beogradu. Subvencije u organskoj proizvodnji predstaviće Jelena Milić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok će se Miloš Milovanović iz Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN - FAO osvrnuti na Zakon o finansiranju poljoprivredne proizvodnje.

Forum će osvetliti i mogućnosti finansiranja poljoprivrede iz pretpristupnog fonda EU - IPARD, koji će predstaviti Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Iskustva hrvatskih poljoprivrednika u korišćenju tog fonda učesnicima foruma preneće partneri Centra iz Vukovarsko-sremske županije.

Atmosfera na prošlogodišnjem Forumu

I ove godine značajan segment Foruma o organskoj proizvodnji biće Međunarodni poslovni susreti AgroOrganic B2B 2016 koje Centar za organsku proizvodnju Selenča organizuje u saradnji sa EEN mrežom i Organic mrežom. U okviru Foruma održava se i Festival hrane pripremljene po tradicionalnim recepturama, a ovogodišnji skup u Selenči biće u znaku izložbe ruža u saradnji sa partnerima iz Holandije koji kreću u organsku proizvodnju ruža u Srbiji.

Forum se organizuje uz podršku Vlade Vojvodine, a u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri (Slovačka), Evropske mreže preduzetništva (EEN) Srbija i SPESCOM Consulting-a iz Novog Sada.

Poslovni susret AgroOrganicB2B

Međunarodni poslovni susreti imaju za cilj da dodatno pomognu preduzećima da lakše i brže dođu do domaćih i stranih partnera u okviru Foruma. Na ovogodišnjem poslovnom susretu "AgroorganicB2B" učesnici će razgovarati o proizvodnji i trgovini organskom hranom i pićem, biće reči i o organski semenima i sadnom materijalu, zaštitnim sredstvima u organskoj poljoprivredi, poljoprivrednim mašinama i opremi, ambalaži, obnovljivim izvorima energije, opremi za proizvodnju, primenjenoj nauci i istraživanjima, inovativnim tehnologijama u organskoj proizvodnji, kao i o partnerskoj saradnji na projektima koje finansira Evropska unija.

Organizatori žele da podstaknu poslovnu saradnju izraženu kroz veći obim razmene proizvoda sa inostranstvom, kroz povezivanje proizvodnje, zajedničkih ulaganja i nastupa na trećim tržištima i slično, ali i saradnju u oblasti razmene znanja i tehnologije i naročito u unapređenju konkurentnosti kroz zajedničko učešće u nacionalnim i evropskim programima i fondovima.

U okviru Foruma i izložba ruža

Ruže u vrtu

Važan segment desetog Foruma o organskoj proizvodnji u Selenči, biće i izložba ruža renomiranog holandskog proizvođača, koji je oplemenjivanje i proizvodnju pokrenuo i u Vojvodini i to s velikim uspehom radi već nekoliko godina. Ovaj forum će biti prilika da se predstavi pionirski istraživački projekat - mogućnosti organske proizvodnje ruža i njihova primena u kulinarstvu.

Izložbu će prirediti kompanije "Pheno Geno Rose" i "Leja NS", koje su dosta zaslužne za odlične rezultate Srbije u izvozu ruža na svetsko tržište. S njiva u Vojvodini ova novosadska firma je uz stručnu pomoć holandskih partnera na tržište sveta izvezla oko 400.000 sadnica ruža.

Naslovna fotografija i fotografija prošlogodišnjeg Foruma u Selenči preuzete su sa Facebook fan stranice: Centar za organsku proizvodnju Selenca

Fotografije ruža: pixabay.com, HOerwin56


Tagovi

Forum o organskoj proizvodnji Centar za organsku proizvodnju Selenča GIZ Isidora Ljumović Jelena Milić Miloš Milovanović AgroOrganicB2B Posao Saradnja Pheno Geno Rose Leja NS Kompanije Sadnice Izlozba ruza Organska semena Sadni materijal A


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.