Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zova
  • 28.05.2022. 18:00

Gde je zova, manje je štetočina u krugu od 10 metara

U korenu se nalazi cijanovodična kiselina koja je veoma otrovna za većinu insekata, a posebno za glodare, miševe i pacove.

Foto: Ranka Vojnović
  • 910
  • 165
  • 0

Zova je veoma česta višegodišnja biljna vrsta. Nije zahtevna prema zemljištu, a možemo je pronaći u živoj ogradi, na krajevima šume, uz puteve, pored reka i potoka. Njena kora i listovi su toksični, dok ljudi koriste cvet i zrele bobice. Odlična je medonosna biljka, ali i cenjena u narodnoj medicini.

Veliki je prijatelj bašte i voćnjaka, jer njen miris ne podnose razne štetočine.

Mali žbun od velike pomoći

Tamo gde je zova manje je štetočina u krugu od 10 m. U korenu se nalazi cijanovodična kiselina koja je veoma otrovna za većinu insekata, a posebno za glodare, miševe i pacove. Zbog toga ove štetočine izbegavaju površine gde je zasađena.

Gde je zova, muve ne lete (Foto: M.C.Celić)

Možemo je upotrebljavati kao sveže ili suvo lišće, cvetove i plodove. Koristi se za zaštitu povrća, voća, raznih uzgajanih biljaka, ali i zatvorenih prostora i podruma. Ne podnose je ni muve, ni bubašvabe. Kažu da tamo gde je zova, muve ne lete.

Kako je koristiti? 

Grančice su malč u bašti, u krompirištu teraju krompirovu zlaticu koja ne podnosi njen miris.

Za pripremu sredstva protiv krompirove zlatice potrebno je u pet litara vode koju smo prokuvali i ohladili potopiti kilogram cveta zove. Ostavimo sledećih 12 do 24 časa, a zatim se tečnost procedi i koristi za tretiranje biljaka. Postupak je potrebno ponavljati, a sredstvo pripremati za svaki tretman. Ono deluje svojim mirisom kojeg zlatice ne podnose. Kada se koriste grančice s listovima, potrebno ih je na kratko potopiti u vrelu vodu. Ona će delovati na izdvajanje mirisnih materija.

Vrlo je medonosna

Protiv puževa i lisnih vaši koristi se rastvor od plodova. Za pripremu je potrebno u tri litre vode rastvoriti 550 grama zgnječenih bobica i ostaviti preko noći. Pre upotrebe treba ga procediti.

Protiv lisnih vaši možemo listove zove preliti vodom i ostaviti tri dana. Taj rastvor se koristi za tretiranje.

U zaštiti ribizle od leptira moljca koriste se listovi i mladi izdanci. Potrebno je jedan kilogram svežeg materijala preliti sa 10 litara vrele vode i ostaviti 10 do 12 časova. Efikasna je i kada je u pitanju moljac jabuke.


Povezana biljna vrsta

Zova

Zova

Engleski naziv: Black elder, elderberry | Latinski naziv: Sambucus nigra L.

Zova je većinom drvenasta biljka, dok se ređe može naći kao zeljasta višegodišnja biljka. Poznato je 40-tak vrsta zove, a sve su pripadnice roda Sambucus. Rasprostranjene su... Više [+]

Tagovi

Zova Krompirova zlatica Miševi Puževi Moljac jabuke Sredstvo Lisne vaši Muve Bubašvabe


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.