Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 02.04.2022. 07:30

Gorušica u prahu suzbija puževe, ali i lisne vaši, gusenice i druge štetočine

Osim u suzbijanju puževa, koristi se i protiv lisnih vaši, zlatice krompira, moljaca, stenica, jabukovog savijača, osa listarica i drugih štetnih vrsta.

Foto: Depositphotos/Sunny_Smile
  • 463
  • 73
  • 0

Gorušica se koristi se u gastronomiji, narodnoj medicini, ali je nezamenjiva u zaštiti bilja koje uzgajamo. Može se kupiti u skoro svakoj trgovini, u semenu ili prahu i jednostavna je za primenu, a odlično je sredstvo za zaštitu biljaka od štetočina.

Prednost praha je da se radi o efikasnom, ekološki prihvatljivom sredstvu koje se ne akumulira u plodovima i nema negativnog uticaja na biljke.

Primenjuje se u suzbijanju puževa, lisnih vaši, zlatice krompira, moljaca, stenica, jabukovog savijača, osa listarica i drugih štetnih vrsta. Lako se ispira kišom.

Suzbijanje puževa

Borba sa puževima nije laka i potrebno je mnogo strpljenja da bi spasili svoje biljke. Ako imamo invaziju, možemo koristiti prah kako bi sprečili njihovo kretanje. Posebno je efikasan kada puževi u baštu dolaze iz obližnje živice, useva, njive ili prelaze sa gredice na gredicu. Prah se jednostavno pospe po površini kuda se oni kreću. Puževi ne podnose gorušicu u prahu, a bezopasna je za biljke.

Kako bi pojačali dejstvo, prah od gorušice se može pomešati sa pepelom i mlevenim biberom. Ova smesa deluje na puževe, jer izaziva peckanje na stopalu i oni se nerado kreću po tako posutim površinama.

Rastvor od praha

Za pripremu ovog praha biće nam potrebno 150 gr gorušice u prahu i 40 gr sitno narendanog sapuna za pranje rublja koji se rastvore u 10l vode. Rastvor se dobro promeša i ostavi nekoliko sati.

Puževima se neće svideti gorušica (Foto: Depositphotos/a-poselenov)

Njime se tretiraju površine, ali i biljke koje su napali. Primenjuje se uveče, pre njihovog izlaska. U zavisnosti od brojnosti puževa tretiranja se ponavljaju nekoliko puta u razmaku od tri dana.

Univerzalno sredstvo

Primena ovog sredstva sprečiće naseljavanje lisnih vaši na biljkama, ali se koristi i za suzbijanje raznih gusenica koje jedu list, krompirove zlatice, puževa, grinja, šargarepine i lukove muve.

Priprema se tako što se 100 gr gorušice u prahu prelije sa 10l vode, promeša i ostavi nekoliko dana. Zatim se rastvor procedi i razblaži sa vodom u odnosu 1:1 i doda se 40 gr krede u prahu.

Primenjuje se posle cvetanja. Jabuka, kruška i trešnja se prvi put tretiraju posle cvetanja, a zatim u intervalima od dva do tri puta uz razmak od dve sedmice.

Ovim sredstvom se obavlja i tretiranje ogrozda, crvene i crne ribizle posle cvetanja u razmaku od 15 do 20 dana. Suzbijaju se gusenice koje se hrane listovima, a koristi se i za zaštitu kupusa i korenastih kultura.


Tagovi

Gorušica Senf Krompirova zlatica Puževi Suzbijanje Lisne vaši


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.