Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 26.04.2023. 07:30

Hloroza: Šta znači kada listovi promene boju?

Promena boje listova je znak da biljka gladuje. Nedostaju joj minerali koji aktivno učestvuju u procesima rasta i razvoja. Ali, tu su i drugi razlozi.

Foto: Depositphotos/Kris.Rad
  • 7.552
  • 424
  • 0

Često se tokom uzgajanja biljaka susrećemo s pojavom hloroze. Prvi znaci ovog poremećaja ostaju neprimećeni, a shvatimo o čemu se radi tek kada vidimo da su listovi biljaka potpuno bledi, svetlozeleni, žuti. U zavisnosti od uzroka to se vidi na mladim, starim, donjim listovima ili na delu lista.

Klasična hloroza je poremećaj u biljnoj ishrani koji remeti proces fotosinteze i rezultat je nedostatka pojedinih minerala: azota, gvožđa, magnezijuma, cinka i drugih elemenata. Može biti posledica pojave oboljenja i napada štetočina, ali je tada povezana i s drugim znacima bolesti ili prisustva štetočine.

Nedostaju minerali

Kada je izazvana nedostatkom minerala dolazi do pojave bledila, žućenja listova, oni se mogu deformisati, uvijati, zaustaviti rast i na kraju otpasti. Koren se slabije razvija i raste, kao i biljka u celini. Javlja se na svim vrstama povrća, voća, začinskog, ukrasnog i lekovitog bilja.

Kako naše biljke rastu najviše na kiselom zemljištu javljaju se hlorotične promene uzrokovane nedostatkom azota. Simptomi se uočavaju na donjim listovima i žutilo zahvata središnji deo i širi se na celi list.

Sa hlorozom izazvanom nedostatkom gvožđa susreću se uzgajivači koji imaju krečnjački tip zemljišta. U ovakvom zemljištu može gvožđe biti dovoljno, ali je on nedostupan biljkama. Simptomi se vidljivi na gornjim listovima. Celi list promeni boju, ali lisni nervi uvek ostaju zeleno obojeni.

Nedostatak magnezijuma može, osim promene boje, dovesti do opadanja listova. Još jedan problem koji prati ovaj poremećaj što takve biljke postaju osetljive na hladnoću i lako propadaju kada je hladno.

Hloroza je rezultat nedostatka pojedinih minerala (Foto: Depositphotos/lana137)

Reagujte, jer biljke gladuju

Osetljive vrste su: jagoda, paprika, paradajz, krastavac, tikvice, jabuka, kruška, malina, ruže, petunije, limun i drugi citrusi, hortenzija. Od žitarica najosetljiviji je ovas.

Setva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugreje, a onda sejte celo leto

Kako bi se sprečila ili lečila hloroza preporučuje se prihrana preko lista. To će biljkama omogućiti brzo usvajanje nedostajućeg elementa i on će brže dospeti u ćelije biljnog tkiva. Dodavanje prihrane bogate nedostajućim materijama preko korena deluje sporije.

Velikih količina stajnjaka mogu izazvati ovu pojavu, kao i zbijeno zemljište s lošom drenažom. Pojavi doprinose i nagle promjene temperature u toku dana, ali i voda bogata kalcijumom.


Tagovi

Hloroza Žućenje listova Biljna ishrana Žuti listovi Bolest povrća Hlorotične promene Promena boje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D