Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 25.04.2019. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Inženjeri poljoprivrede i arhitekture uspešni u organskoj proizvodnji

Pre više od godinu dana inženjeri poljoprivrede i arhitekture rešili su da kupe imanje u Valjevskoj Kamenici sa namerom da stvore malu oazu za sebe i svoje prijatelje. Danas su došli do toga da osim kokošijih i prepeličijih jaja, vernim kupcima dostavljaju i sveže sezonsko voće.

Foto: Pavle Đorđević
  • 847
  • 224
  • 0

Pre nešto više od godinu dana jedan inženjer poljoprivrede i jedan inženjer arhitekture rešili su da kupe imanje u Valjevskoj Kamenici sa namerom da stvore neku malu oazu za sebe i svoje prijatelje. Međutim, ubrzo su se odlučili da čiste prirodne uslove iskoriste u bolje svrhe i stvore Organelu.

"Kao prednosti izolovanog imanja u prirodi izdvajamo izuzetan kvalitet zemljišta, vode i vazduha, što sve skupa predstavlja idealne uslove za bavljenjem organskom proizvodnjom. Zato sada uzgajamo, sezonsko voće, povrće, gajimo prepelice i kokoške za proizvodnju jaja, zatim beremo različite vrste lekovitog i aromatičnog bilja od kojih pravimo čajeve", kaže za Agroklub inženjer poljoprivrede i vlasnik imanja Organela Pavle Đorđević.

Budućnost je na selu! Šta misli EU ?

Osim kokošijih i prepeličijih jaja, kupcima dostavljaju i sezonsko voće

Odluka da se bave organskom proizvodnjom nije nastala slučajno - prvo su ispitali tržište. Pitali su ljude iz svoje bliže i dalje okoline šta im nedostaje na tržištu i do čega ne mogu lako doći.

"Prikupljene odgovore pretvorili smo u gotove proizvode i odmah počeli da ih isporučujemo. Iako brend Organela postoji manje od godinu dana, kupci su nam ukazali veliko poverenje i njihov broj raste iz dana u dan, zahvaljujući kvalitetu proizvoda i usluge i našem potpuno transparetnom obraćanju".

Vernim kupcima dostavljaju sveže voće 

Osim kokošijih i prepeličijih jaja, vernim kupcima dostavljaju i sveže sezonsko voće poput maline, kupine koja raste u svojoj prirodnoj sredini, jagode, šljive, kruške, jabuke, ali i citrusno voće koje uzgajaju na svom drugom imanju u Crnoj Gori. A kad je sezona zimnice, od tog istog voća prave se džemovi, slatka i sokovi. Tu je naravno i povrće; od krastavca, paradajza, krompira, spanaća, blitve, rukole, peršuna i rotkvice. Trude se da iskoriste sve što im priroda da, pa se u njihovoj ponudi nalaze i čajevi od nane, rastavića, koprive i matičnjaka.

Potaž od koprive i dodatak jelu od zelenog paradajza 

Rade i na inovativnosti, pa prave i kečap i dodatak jelu od zelenog paradajza, senfa i rena, a njihov specijalitet je potaž od koprive.

"Kopriva je tradicionalno prisutna u srpskoj kuhinji zbog svojih brojnih lekovitih svojstava, međutim sve ju je teže pronaći u neseoskim uslovima. Uvideli smo njen potencijal i odlučili da je vratimo na tržište i učinimo ponovo dostupnom ljudima. Čorba od koprive je jedan od naših najpopularnijih proizvoda i posebno je zanimljiva porodicama koje brinu o svom zdravlju i koje žele ukusan i zdrav obrok. Beremo vršne mlade listove koprive koje zatim peremo, barimo i kuvamo sa ostalim povrćem," objašnjava Pavle.

Napustio novinarstvo da bi zasadio jabuke na Fruškoj gori

Njihov imperativ je i prirodna popularnost

Da bi brend kao što je Organela zaživeo, potrebno je ne samo mlada radna snaga i entuzijazam, već i struka. Zato danas Organelu čini tim fakultetski obrazovanih ljudi od inženjera poljoprivrede, tehnologa i menadžera. Kako sve proizvode na prirodnoj bazi, njihov imperativ je i prirodna popularnost.

"Organski nam je i rast popularnosti na društvenim mrežama kao i rast prodaje - ne ulažemo u plaćene reklame, već u znanje i kvalitet proizvoda, sa tim dolaze izuzetno zadovoljni kupci i značajno medijsko interesovanje. Imamo široku paletu proizvoda, ali i sjajan tim u kome svako ima svoje zaduženje i na najbolji način radi svoj posao, od dnevnih obaveza na imanju, preko dostave proizvoda kupcima, marketinga i promocija, kao i rada na projektima i uvođenju inovacija na raznim poljima“.

Petao Zoran jedini alarm koji ne možete da odložite 

Vrlo zadovoljni napretkom posla, posvećeni promociji zdrave hrane i maksimalnom iskorišćenju svih dostupnih resursa, svaki njihov novi dan na imanju je i novi izazov i avantura.

Organelu čini tim fakultetski obrazovanih ljudi

"Dan započinjemo tako što nas budi petao Zoran - to je jedini alarm koji ne možete da odložite! Obavljamo poslove na imanju planirane za taj dan, pripremamo porudžbine za dostavu za Beograd, radimo na sprovođenju novih projekata i inovacija. Svi poslovi su prožeti druženjem i dobrom energijom, tako da je sve jednostavnije, zabavnije i lakše."

Mladi unose novu energiju i nova znanja u poljoprivrednu proizvodnju, cene i izvlače najbolje iz prirode oko sebe. Sve je više onih koji se okreću organskoj proizvodnji, a to nije slučajno jer pronalaze efikasan način da njihova proizvodnja bude zdrava i održiva uprkos nekad neizvesnim količinama. Na kraju, Organela i jeste postala oaza, kako je prvobitno bio plan - oaza mlade energije i organske proizvodnje.


Foto prilog


Tagovi

Organska proizvodnja Organela Organska hrana Organsko voće Pavle Đorđević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]