Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća i povrća
  • 28.11.2020. 16:00
  • Kolubarski okrug, Osladić, Valjevo

Iz grada na selo u proizvodnju neprskanog voća i povrća za zimnicu

Nevena i Ivan Antić do pre nekoliko godina nisu imali nikakve veze sa Valjevom, a onda su odlučili da se iz Beograda presele u selo Osladić i započnu život na selu.

Foto: Nevena Antić
  • 717
  • 251
  • 0

Tridesetogodišnja Nevena Antić i njen šest godina stariji suprug Ivan, upoznali su se u Beogradu. Ona je poreklom iz Kosjerića, a Ivan iz Kuršumlije. Život u velikom gradu porodice sa dvoje dece nije bio lak, s obzirom da su živeli od jedne plate, a dodatne prihode imali su od prodaje poljoprivrednih proizvoda sa porodičnog imanja Neveninih roditelja. 

"Posle pet godina takvog života, u oglasima smo pronašli da se prodaje 2,4 hektara poljoprivrednog zemljišta u selu Osladić kod Valjeva. Tu je bila i kuća i pomoćni objekti, a kad smo došli da vidimo, sve je bilo veoma zapušteno - na pragu kuće smo zatekli zmiju, a drvo je bukvalno raslo na terasi. Mesec dana smo svaki dan dolazili iz Beograda u Osladić da sređujemo kuću i krčimo, bilo je zaista puno posla", kaže Nevena Antić. 

U zdravoj sredini, ali ne daleko od prestonice

Nevena je završila srednju poljoprivrednu školu, dok je Ivan rođen u gradu i do dolaska u Osladić nije imao nikakve veze sa poljoprivredom, pa je trebalo da prođe neko vreme da se privikne na takvu vrstu posla. 

Stefan Vuk Milanović: Naša ideja je ekonomski samoodrživ sistem

"Pet godina smo živeli u Beogradu, tamo su se rodila naša deca Anja i Nikola, a onda smo odlučili da nađemo neko mesto gde će deca odrastati u zdravijoj sredini, a da opet nismo daleko od prestonice. Tri godine nam je trebalo da otplatimo imanje i evo posle četiri godine rada dosta toga je sređeno i urađeno, ali svakako da posla ima još puno."

Prerada voća i povrća samo po staroj recepturi

Na imanju Antići gaje voćne vrste, a adaptirali su i pomoćne objekte u kojima gaje svinje.

Zimnica od neprskanog voća i povrća na stari način

"Posadili smo maline, jagode, kupine, aroniju i imamo šljive i sve to prerađujemo. Pravimo džem, slatko, sokove, sad je još uvek aktuelna zimnica. Šljive nemamo puno, ali nam je komšija ustupio svoj šljivik da ga koristimo. Ništa od voća ne prskamo, pre svega zbog naše dece. Sve što spremamo je po staroj recepturi, pa smo tako ove godine napravili dosta džema od šljiva, sa ili bez šećera, isključivo iz rerne", kaže naša sagovornica.

Ove godine napravili 1.000 tegli slatkog i džema od šljiva

Dok ne budu mogli da ostvaruju prihode od imanja, Ivan se zaposlio u Osečini kako bi imali i neke sigurne prihode. Kako ističe Nevena, ove godine bilo je veliko interesovanje za sokove, džemove i slatko još od proleća kada je počela da se oglašava na stranici Valjevska online pijaca. U zavisnosti od porudžbina, robu su po nekoliko puta mesečno dovozili i kupcima u Beograd. 

"U Beogradu imamo svoje redovne kupce, kao i u Valjevu, ali su nam se javljali i iz drugih mesta u Srbiji. Samo ove godine napravili smo oko 1.000 tegli slatkog i džema od šljiva. Utrošili smo oko dve tone ovog voća. Sve što imamo od voća ove godine je dobro rodilo, pa smo jednu količinu malina i kupina predali i u hladnjaču. Mi smo se pre svega orijentisali na voće, pa smo povrća imali malo", napominje Nevena i dodaje da se nisu nadali da će biti toliko veliko interesovanje za zimnicu, tako da će za narednu godinu planirati da posade više povrća.

Ove godine Antići su zapazili veliko interesovanje za sokove, džemove i slatko

"Na život bez buke gužve i trke brzo smo se privikli. Kad odemo u Beograd - to je ludnica i jedva čekamo da se vratimo kući. Već se pitamo kako smo uspevali da živimo tamo", pita se Ivan Antić. 

Ono što im nedostaje je poljoprivredna mehanizacija.

Objavljena bodovna lista konkursa za mlade poljoprivrednike

"Nemamo ništa od mehanizacije za obradu zemljišta. Podnosili smo zahteve za podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike na selu, ali ni od grada ni od države nismo dobili za sada ništa. Imamo problem i sa vodom, a oko 400 metara puta koji nas i naše komšije spajaju sa regionalnim putem Valjevo - Loznica je u očajnom stanju. Mi smo se obraćali i gradskom rukovodstvu i bili spremni i da učestvujemo u sanaciji, ali nam nisu izašli u susret jer smatraju da je ovde mali broj stanovnika." 

Humanitarna strana Antića

Osmogodišnji Nikola i sedmogodišnja Anja brzo su se prilagodili ambijentu i životu na selu i nije im teško da pripomognu, napominje Nevena. Supružnici se slažu da mora dosta da se radi, ali i da se od rada na poljoprivrednom gazdinstvu može zaraditi pristojna plata.

Ono što još posebno izdvaja ovaj mladi bračni par je i humanotst i želja da pomognu. Nevena svoje proizvode prodaje na online licitacijama i deo novca uplaćuje na račune za lečenje dece kojima je ovakav način prikupljanja sredstava ili putem SMS poruka, jedina šansa da odu na lečenje. 


Tagovi

Život na selu Nevena Antić Poljoprivredni proizvodi Zimnica Prerada voća Prerada povrća Ivan Antić Prodaja na pijaci


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]