Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.09.2022. 13:30

Jednostavnija procedura za biološka sredstva u EU uskoro stupa na snagu

Novi zahtevi su mnogo fleksibilniji i ne stavljaju biološke preparate u isti koš sa hemijskim sredstvima.

Foto: Maja Celing Celić
  • 30
  • 2
  • 0

Evropska unija je još u februaru donela relevantne zakonske akte, koji imaju za cilj ubrzanje upotrebe proizvoda s mikroorganizmima. To se odnosi na bakterije, gljive, viruse i protozoe.

Organskim gazdinstvima i poljoprivrednicima će biti olakšano dobijanje i upotreba alternativa hemijskoj zaštiti useva. Novi zakonski akti će stupiti na snagu u novembru 2022. godine.

Do sada je u EU dozvoljena upotreba 60 mikroorganizama i biostimulanasa za zaštitu bilja. Nova pravila stavljaju njihova biološka i ekološka svojstva u centar procene rizika. Pre izdavanja dozvole neophodno je dokazati da je upotreba bezbedna i da nema nikakve negativne učinke na zdravlje ljudi, životinja ili drugih neciljanih organizama.

Novi zahtevi su mnogo fleksibilniji i ne stavljaju biološke preparate u isti koš sa hemijskim sredstvima. Fokusiraju se na važne podatke, a manje je testiranja na životinjama, jednostavnija je aplikacija, procene rizika i drugo. Najbitnije za korisnike je to da će rokovi biti kraći za pristup na tržište EU.  

Akti se baziraju na savremenim naučnim saznanjima, a EU se nada da će je na taj način učiniti jednim od najprogresivnijih tela za regulaciju biostimulansa.


Tagovi

Evropska unija Biostimulansi Zaštita bilja Mikroorganizmi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.